Hlavní obsah

Čeští fotbalisté startem a účinkováním na EURO vydělali asi 378 milionů korun

Česká reprezentace postupem a účinkováním na mistrovství Evropy vydělala Fotbalové asociaci ČR (FAČR) v přepočtu zhruba 378 milionů korun. Jen za samotnou účast na turnaji inkasoval národní celek stejně jako další týmy přibližně 237 milionů korun, dalších 141 milionů získali svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého díky svým výsledkům. Částka se po odečtení nákladů za start na šampionátu rozdělí mezi asociaci a reprezentační výběr.

Foto: Paul Ellis, ČTK/AP

Patrik Schick slaví gól z penalty jako Nate Diaz, mistr bojových umění... Česku Schickova kanonáda na EURO vynesla pořádný balík.

Článek
Fotogalerie

Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) coby pořadatel šampionátu kvůli dopadům koronavirové pandemie zkrátila odměny na EURO o 40 milionů eur (1,02 miliardy korun). I tak jde s celkovými 331 miliony eur (přes 8,48 miliardy korun) o rekordní částku.

Snížení se nedotklo prémie za samotný start na mistrovství, všech 24 účastníků si vysloužilo 9,25 milionu eur. UEFA pokrátila odměny za výsledky dosažené na turnaji.

Za úvodní vítězství nad Skotskem 2:0 vybojovali svěřenci trenéra Šilhavého milion eur (25,6 milionu korun), za remízu 1:1 s Chorvatskem polovinu. Postup do vyřazovací fáze vynesl reprezentaci 1,5 milionu eur (38,4 milionu korun) a výhra v osmifinále nad Nizozemskem pak dalších 2,5 milionu eur (64 milionů korun). Další čtyři miliony eur (102,4 milionu korun) mohl český celek získat v případě úspěchu v sobotním čtvrtfinále s Dánskem, kterému podlehl 1:2.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Pro asociaci je účast na mistrovství Evropy nebo světa jedním ze zásadních výnosů. "Je tu dán nějaký klíč, ten je známý. Po odečtení nákladů se to dělí mezi reprezentační mužstvo a asociaci. Do výkonného výboru bude předloženo vyúčtování EURO včetně toho, že rozhodneme, jakým způsobem s těmi penězi naložíme," řekl novinářům předseda FAČR Petr Fousek. "Je to úspěch na všech frontách, že jsme se dostali mezi posledních osm týmů Evropy," dodal.

Reklama