Hlavní obsah

Češi byli na MS v orientačním běhu pátí ve štafetě, vyhráli favorizovaní Švédi

Doksy

Český tým byl na domácím mistrovství světa v orientačním běhu v Doksech na Českolipsku pátý ve smíšené štafetě. Zvítězili favorizovaní Švédové, druhé skončilo po skvělém finiši Norsko a třetí Švýcarsko, které do třetího úseku drželo druhou pozici. Češi chtěli ukončit sérii čtvrtých míst, přesto byla finišmanka Tereza Janošíková spokojená.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Emil Svensk, Sara Hagströmová, Gustav Bergman a Tove Alexanderssonová se Švédska se radují z vítězství.

Článek

"Byl to celkově velmi náročný závod, ale hezky postavený. Ty štafety jsou vždycky velmi tvrdé, top šestka je hodně nabitá, medaile o to víc. Bohužel to zase dneska nevyšlo," řekla novinářům Janošíková, která ve finiši předběhla britskou závodnici a zajistila Česku páté místo. S "velkou bednou", tedy pódiovým umístěním do šestého místa, podle ní musí být tým spokojený.

Jana Knapová na prvním úseku předala jako třetí, Miloš Nikodým a Vojtěch Král drželi na svých úsecích pátou pozici. Proti Janošíkové běžela poslední úsek i dánská atletická naděje Maja Almová, která se chtěla kvalifikovat i na olympijské hry, v čemž jí zabránila pandemie covidu-19. Přestože do svého úseku vybíhala šestá se ztrátou téměř minuty a tři čtvrtě, do cíle doběhla čtvrtá před Janošíkovou. Dánové doufali v lepší umístění, na posledním MS byli třetí.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Vojtěch Král.

Na medailovou pozici místo nich dosáhli Norové, kteří ve složení Victoria Haestad Bjornstadová, Audun Heimdal, Kasper Harlem Fosser, Andrine Benjaminsenová sesadili ze stříbrné pozice z roku 2018 Švýcary. Tým ve složení Simona Aebersoldová, Joey Hadorn, Martin Hubmann a Elena Roosová se tři úseky držel na druhém místě, na posledním ale Roosová ztratila.

Švédové obhajovali zlato z posledního šampionátu v roce 2018, další mistrovství zaměřené na krátké sprintové disciplíny mělo být v roce 2020, ale kvůli pandemii bylo zrušené. Na první úsek vybíhala sobotní vítězka sprintu Tove Alexanderssonová, která zajistila týmovým kolegům dvacetisekundový náskok na druhé Švýcary. O dalších deset sekund ho navýšil Emil Svensk, skoro na minutu pak na třetím Gustav Bergman. Skvěle běžící Norka Benjaminsennová pak stáhla finišmanku Saru Hagströmovou na 26 sekund.

Závodilo se v městečku Doksy u Máchova jezera. Ze zámeckého parku, kde bylo centrum závodu, vyběhli na náměstí, dál přes Robečský potok a náročným postupem po schodech na Tovární vrch. Rozhodujícím postupem, kde mohli volit různé trasy na následující kontrolu a kterým se před Janošíkovou dostala Dánka Almová, se přesunuli k základní škole, kde si museli dávat pozor na neprůchodné ploty. Vrátili se zpět do parku, proběhli kolem diváků, a ženy se vydaly na posledních pět, muži na osm kontrol, kde museli správně z mapy vyčíst ideální průběh domovem pro seniory nebo areálem mateřské školy.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Tereza Jánošíková.

Po sprintové části začne v úterý část MS zaměřená na lesní disciplíny. Takzvanou krátkou trať poběží závodníci u Smržovky, na štafety a klasickou trať se pak přesunou na Kokořínsko do unikátních terénů v pískovcových skalách.

Mistrovství světa v orientačním běhu - smíšených sprintových smíšených štafet v Doksech:
1. Švédsko (Alexanderssonová, Svensk, Bergman, Hagströmová) 1:02:19
2. Norsko -26
3. Švýcarsko -29
...
5. ČR (Knapová, Nikodým, Král, Janošíková) -1:31

Reklama

Související témata: