Hlavní obsah

Plíšková a Muchová jsou ve čtvrtfinále Wimbledonu, Krejčíková podlehla Bartyové

Aktualizováno

V osmifinále Wimbledonu skončila patnáctizápasová vítězná série tenistky Barbory Krejčíkové. Vítězka Roland Garros dnes nestačila na londýnské trávě na světovou jedničku Ashleigh Bartyovou a s Australankou prohrála 5:7, 3:6. Ve čtvrtfinále ale jsou dvě české hráčky - poprvé Karolína Plíšková a stejně jako předloni Karolína Muchová.

Foto: Adam Davy, ČTK/AP

Karolína Muchová v boji o postup do čtvrtfinále Wimbledonu.

Článek

Osmá nasazená Plíšková si poradila s Ruskou Ljudmilou Samsonovovou 6:2 a 6:3. Turnajová devatenáctka Muchová porazila Španělku Paulu Badosaovou 7:6 a 6:4.

Krejčíková šla v utkání s Bartyovou do brejku na 2:1 a měla brejkbol na 5:2, ale po osmé hře bylo srovnáno 4:4. Ve dvanáctém gamu udělala pod tlakem pár chyb a ztratila servis čistou hrou.

Devizou české hráčky byla znovu bojovnost, ve druhém setu ztrácela 2:4, ale znovu získala podání zpět. Bartyová posílala míče častěji do forhendu Krejčíkové, která z něj několikrát udělala lehčí chybu. Počtvrté v utkání přišla Krejčíková o servis na 3:5, pak ještě měla brejkbol, ale neuspěla a Australanka proměnila první mečbol

Před Wimbledonem vyhrála Krejčíková turnaj ve Štrasburku, kde získala premiérový titul ve dvouhře na okruhu WTA, a poté kralovala na pařížské antuce, kde navíc ovládly s Kateřinou Siniakovou i čtyřhru.

Pětadvacetiletá Krejčíková hrála letos poprvé v All England Clubu dvouhru v hlavní soutěži a premiérově byla na grandslamu mezi nasazenými. Z pozice turnajové čtrnáctky vyhrála tři zápasy a ve světovém žebříčku by se mohla posunout z patnáctého na třinácté místo.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Plíšková zvládla zápas se Samsonovovou za hodinu a čtvrt. S Ruskou, která vyhrála deset zápasů na trávě v řadě, měla problém jen v úvodu. Po ztrátě servisu prohrávala 1:2, ale otočila na 6:2. I ve druhém setu šla rychle do vedení a i za pomoci deseti es zápas jistě dokončila.

"Jsme super šťastná, že jsem tady ve čtvrtfinále i ve dvouhře," připomněla Plíšková, že si v roce 2016 zahrála ve Wimbledonu semifinále čtyřhry. "Hrála jsem stejně jako v předešlých zápasech velmi solidně a dneska obzvlášť. Byla jsem připravená na všechno a fungovalo to výborně. Měla jsem dobrou strategii, věděla, co dělat, a to jsem naplnila," uvedla k výhře nad Samsonovovou.

Ve čtyřech zápasech neztratila Plíšková v turnaji ani set. V úterý narazí na Švýcarku Viktoriji Golubicovou, která je v prvním grandslamovém čtvrtfinále. "Všichni si pamatujeme zápas z Fed Cupu," zmínila Plíšková prohru 1:2 na sety z roku 2016. "Je to solidní hráčka, letos se jí daří a má dost vyhraných zápasů. Navíc má takovou chytrou hru, na trávu může být nepříjemná. "

Při předešlých devíti startech v All England Clubu vypadla Plíšková poprvé v prvním kole, pak pětkrát ve druhém a následně dvakrát v osmifinále. Minimálně do čtvrtfinále nyní postoupila již na všech grandslamech, nejdále došla do finále US Open 2016. Mezi nejlepší osmičkou na grandslamu je poprvé od předloňského Australian Open.

Muchová v utkání s Badosaovou prohrávala 0:3, ale dokázala si vynutit tie-break. V tom za stavu 5:6 odvrátila setbol a vyhrála ho 8:6. Ve druhém setu už měla naopak navrch, o brejk na 4:2 vzápětí přišla, ale za stavu 5:4 prorazila znovu podání Španělky a postoupila.

O semifinále bude hrát s Angelique Kerberovou. Zkušená Němka vyhrála Wimbledon v roce 2018, o dva roky dříve zde byla ve finále a letos před turnajem zvítězila na trávě v Bad Homburgu.

Dnes v osmifinále ukončila naděje sedmnáctileté Američanky Coco Gauffové, která dosud turnajem procházela bez ztráty setu. Třiatřicetiletá Kerberová zvítězila 6:4, 6:4 a s Muchovou očekává těžkou bitvu. "Je to hodně zrádná soupeřka. Na trávě hraje výborně s tím svým slicem. Jsem si jistá, že to bude těžká bitva," řekla Kerberová, která zůstává ve hře jako poslední z majitelek wimbledonského titulu.

Tenisový Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 35 milionů liber):
Ženy:
Dvouhra - osmifinále:
Bartyová (1-Austr.) - Krejčíková (14-ČR)  7:5, 6:3
Karolína Plíšková (8-ČR) - Samsonovová (Rus.) 6:2, 6:3
Badosaová (30-Šp.) - Muchová (19-ČR) 6:7 (6:8), 4:6
Čtyřhra - 3. kolo:
Bouzková, Hradecká (16-ČR) - Gračevová, Kalašnikovová (Rus.(Gruz.) 6:1, 6:3
Smíšená čtyřhra
2. kolo:
Peschkeová, Krawietz (9-ČR/Něm.) - Kosťuková, Purcell (Ukr./Austr.) bez boje
Čang Šuaj, Peers (17-Čína/Austr.) - Vondroušová, Jebavý (ČR) 6:2, 6:3
Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:
Bejlek (ČR) - Oluwadareová (Brit.) 6:2, 6:3
Nugrohová (11-Indon.) - Havlíčková (ČR) 6:3, 6:2
Junioři:
Dvouhra - 1. kolo:
Donald (ČR) - Mayo (USA) 7:6 (7:5), 6:7 (5:7), 6:4
Další výsledky

Reklama