Hlavní obsah

Itálie - Španělsko 1:1, pen. 4:2Bitvu gigantů rozhodl až penaltový rozstřel. Italové jsou prvními finalisty EURO

Aktualizováno

O prvním finalistovi fotbalového mistrovství Evropy rozhodl po dramatické bitvě až penaltový rozstřel. Po devíti letech postoupili do boje o titul kontinentálního šampiona fotbalisté Itálie, kteří porazili Španělsko 4:2 na penalty poté, co po 90 minutách i prodloužení skončil duel 1:1. Svěřenci trenéra Roberta Manciniho se v neděli utkají ve finále ve Wembley s lepším z dvojice Anglie - Dánsko. Jejich zápas je na programu ve středu.

Foto: Justin Tallis, Reuters

Italská radost! Svěřenci trenéra Roberta Manciniho si zahrají na EURO o titul.

Článek
Fotogalerie

Italy poslal do vedení po hodině hry Federico Chiesa. O 20 minut později vyrovnal střídající Álvaro Morata. Ani třetí duel La Roja ve vyřazovací části nerozhodla normální hrací doba. Na rozdíl od čtvrtfinálového souboje se Švýcary ale penaltový rozstřel nezvládli.

Za Itálii se v něm prosadili Belotti, Bonucci, Bernardeschi a Jorginho, za Španěly pouze Moreno a Alcántara. Neproměnili Ital Locatelli a na druhé straně Olmo s Moratou.

Itálie zvládla třetí semifinále na EURO po sobě, ve finále ale vyhrála pouze na domácím turnaji v roce 1968. Svěřenci trenéra Roberta Manciniho natáhli sérii neporazitelnosti na 33 zápasů. La Roja našli přemožitele po 13 utkáních a v pátém semifinále evropského šampionátu poprvé neuspěli. Shodou okolností jsou v semifinále letošního turnaje týmy, které základní skupinu odehrály v domácím prostředí.

Foto: Facundo Arrizabalaga, ČTK/AP

Střela Federica Chiesy (vlevo) letí do španělské branky, Itálie vede 1:0!

V prvním poločase si obě mužstva, která se utkala na čtvrtém EURO za sebou, vytvořila minimum šancí. Olmo ve vápně nevyzrál na italského brankáře Donnarummu, na opačné straně Emerson napálil z úhlu břevno. Po přestávce španělský kapitán Busquets přestřelil. V 60. minutě Italové po rychlém přenesení hry skórovali, když se míč dostal ke Chiesovi, který zakončil na vzdálenější tyč.

Španělé přidali na tempu, Oyarzabal ale hlavou na Kokeho centr nedosáhl. O 15 minut později se už dočkali. Morata si vyměnil balon s Olmem a přízemní střelou z šestnáctky srovnal. V prodloužení Olmově ráně v cestě do sítě zabránil blokem kapitán Chiellini.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Střídající španělský útočník Álvaro Morata srovnal v řádné hrací době stav semifinále EURO na 1:1.

V první sérii penalt neuspěli Locatelli ani Olmo. Tým z Apeninského poloostrova ale z dalších čtyř pokusů nezaváhal, zatímco výběr kouče Luise Enriqueho poté ještě jednou zaváhal.

"Nejtěžší utkání, jaké jsem kdy hrál. Gratuluju Španělsku za to, co dokázalo. Náš tým ukázal srdce, odhodlání a schopnost prosadit se navzdory složitým chvílím. Penaltová loterie nás odměnila," řekl obránce Leonardo Bonucci televizi Rai Sport.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Takhle italský brankář Gianluigi Donnarumma lapil penaltu Álvaru Moratovi a pomohl svému týmu do finále EURO.

"To, co teď cítím, se nedá popsat. Chci si tyhle okamžiky vychutnat se spoluhráči. Vítězství věnujeme (zraněnému spoluhráči) Spinazzolovi. Před utkáním nám poslal video," prohlásil brankář Gianluigi Donnarumma. Bek Spinazzola si ve čtvrtfinále s Belgií poranil Achillovu šlachu a po operaci ho čeká zhruba půlroční pauza.

"Je to tvrdá rána. Zasloužili jsme si víc. Minule jsme na penalty vyhráli, teď zase prohráli. Tak to chodí," posteskl si španělský obránce Jordi Alba. Duel sledovala zatím nejvyšší návštěva v dosavadním průběhu turnaje 57 811 diváků.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Mistrovství Evropy ve fotbale - semifinále (Londýn):
Itálie - Španělsko 1:1 po prodloužení (1:1, 0:0), na penalty 4:2
Branky: 60. Chiesa - 80. Morata. Penaltu proměnili: Belotti, Bonucci, Bernardeschi, Jorginho - Moreno, Alcántara. Penaltu neproměnili: Locatelli - Olmo, Morata. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp - Fritz (video, všichni Něm.). ŽK: Tolói, Bonucci - Busquets. Diváci: 57 811 (omezený počet).
Itálie: Donnarumma - Di Lorenzi, Bonucci, Chiellini, Emerson (74. Tolói) - Barella (85. Locatelli), Jorginho, Verratti (74. Pessina) - Chiesa (107. Bernardeschi), Immobile (61. Berardi), Insigne (85. Belotti). Trenér: Mancini.
Španělsko: Simón - Azpilicueta (85. M. Llorente), García (109. P. Torres), Laporte, Alba - Koke (70. Rodri), Busquets (106. Alcántara), Pedri - F. Torres (62. Morata), Oyarzabal (70. Moreno), Olmo. Trenér: Enrique.
Tabulka střelců mistrovství Evropy ve fotbale:
5 - Schick (ČR), Ronaldo (Portugalsko),
4 - Benzema (Francie), Forsberg (Švédsko), Lukaku (Belgie),
3 - Seferovic, Shaqiri (oba Švýcarsko), Sterling, Kane (oba Anglie), Wijnaldum (Nizozemsko), Lewandowski (Polsko), Morata (Španělsko), Dolberg,
2 - Mähle, Poulsen (všichni Dánsko), Chiesa, Immobile, Locatelli, Pessina, Insigne (všichni Itálie), F. Torres, Sarabia (oba Španělsko), Jaremčuk, Jarmolenko (oba Ukrajina), Depay, Dumfries (oba Nizozemsko), Perišič (Chorvatsko), Havertz (Německo), T. Hazard,
1 - Meunier, De Bruyne (všichni Belgie), Holeš (ČR), Weghorst (Nizozemsko), Lainer, Gregoritsch, Arnautovic, Baumgartner, Kalajdzic (všichni Rakousko), Moore, Ramsey, C. Roberts (všichni Wales), Pandev, Alioski (oba Severní Makedonie), Guerreiro, Jota (oba Portugalsko), Linetty (Polsko), Gosens, Goretzka (oba Německo), Barella (Itálie), Embolo, Gavranovic (oba Švýcarsko), Pohjanpalo (Finsko), Škriniar (SR), Claesson (Švédsko), Oršič, Pašalič, Modrič, Vlašič (všichni Chorvatsko), Griezmann, Pogba (oba Francie), Fiola, Ádám Szalai, Schäfer (všichni Maďarsko), Azpilicueta, Laporte, Oyarzabal (všichni Španělsko), Kahveci (Turecko), Braithwaite, Damsgaard, Christensen, Delaney (všichni Dánsko), Mirančuk, Dzjuba (oba Rusko), McGregor (Skotsko), Maguire, Henderson (oba Anglie), Dovbyk, Zinčenko (oba Ukrajina).

Reklama

Související témata:

Pavouk - EURO 2020 - vyřazovací část

  • Osmifinále

  • 27.06.21      21 : 00 Sevilla
    Belgie Belgie Portugalsko Portugalsko
    1 : 0
  • 26.06.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Rakousko Rakousko
    2 : 1
    po prodloužení
  • 28.06.21      21 : 00 Bukurešť
    Francie Francie Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 3
    na penalty 4 : 5
  • 28.06.21      18 : 00 Kodaň
    Chorvatsko Chorvatsko Španělsko Španělsko
    3 : 5
    po prodloužení
  • 29.06.21      21 : 00 Glasgow
    Švédsko Švédsko Ukrajina Ukrajina
    1 : 2
    po prodloužení
  • 29.06.21      18 : 00 Londýn
    Anglie Anglie Německo Německo
    2 : 0
  • 27.06.21      18 : 00 Budapešť
    Nizozemsko Nizozemsko Česká republika Česko
    0 : 2
  • 26.06.21      18 : 00 Amsterdam
    Wales Wales Dánsko Dánsko
    0 : 4
  • Čtvrtfinále

  • 02.07.21      21 : 00 Mnichov
    Belgie Belgie Itálie Itálie
    1 : 2
  • 02.07.21      18 : 00 Petrohrad
    Švýcarsko Švýcarsko Španělsko Španělsko
    1 : 1
    na penalty 1 : 3
  • 03.07.21      21 : 00 Řím
    Ukrajina Ukrajina Anglie Anglie
    0 : 4
  • 03.07.21      18 : 00 Baku
    Česká republika Česko Dánsko Dánsko
    1 : 2
  • Semifinále

  • 06.07.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Španělsko Španělsko
    1 : 1
    na penalty 4 : 2
  • 07.07.21      21 : 00 Londýn
    Anglie Anglie Dánsko Dánsko
    2 : 1
    po prodloužení
  • Finále

  • 11.07.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Anglie Anglie
    1 : 1
    na penalty 3 : 2