Hlavní obsah

Plíšková - Golubicová 6:2, 6:2Bravo! Karolína Plíšková si poprvé zahraje semifinále Wimbledonu! Muchová se loučí

nik, rjmČTKSport.cz
Aktualizováno

Wimbledon má českou semifinalistku! Karolína Plíšková porazila svou švýcarskou soupeřku Viktoriji Golubicovou 2:0 na sety (6:2, 6:2). O postup do finále se turnajová osmička Plíšková ve čtvrtek utká s druhou nasazenou Arynou Sabalenkovou z Běloruska, která porazila Ons Džabúrovou z Tuniska 6:4 a 6:3. V dalším čtvrtfinálovém utkání se představila Karolína Muchová. Devatenáctá nasazená bojovala o postup do semifinále s vítězkou Wimbledonu z roku 2018 Němkou Angelique Kerberovou a podlehla jí za hodinu a čtvrt 2:6, 3:6. Stejně jako při svém debutu v hlavní soutěži v roce 2019 Muchová skončila ve čtvrtfinále.

Foto: Paul Childs, Reuters

Radost Karolíny Plíšková po premiérovém postupu do semifinále Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

Plíšková se s Golubicovou střetla podruhé v kariéře. První vzájemný zápas ve Fed Cupu v roce 2016 vyhrála Švýcarka. Muchová se s Kerberovou utkala potřetí, oba dosavadní duely vyhrála v roce 2019 Němka.

V grandslamovém semifinále je Plíšková počtvrté v kariéře. Stejně daleko se dostala na Australian Open 2019, na Roland Garros 2017 a o rok dříve i na US Open, kde si zahrála finále.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

"Jsem superšťastná, že jsem poprvé v semifinále Wimbledonu. Musela jsem tvrdě pracovat, abych se dostala na tenhle dvorec," řekla Plíšková v rozhovoru na kurtu. "Skóre vypadá jednoduše, ale na konci to bylo ošidné. Nebyl to snadný zápas," řekla. Cestou do semifinále neztratila ani set. "To je pravda," přitakala s úsměvem a pokračovala: "Ani jsem na to nemyslela. Cítila jsme se dobře už před turnajem a tady se zlepšuju každým zápasem."

V první hře utkání zahlásil Plíškové čárový rozhodčí chybu nohou při druhém podání, což znamenalo dvojchybu a shodu. Češka na to zareagovala esem a od té doby při svém podání převážně dominovala. Své gamy získávala hravě. Na výměny docházelo většinou jen při servisu Švýcarky, kterou Plíšková dostávala razantními údery pod tlak a první set získala jistě 6:2.

Plíšková dál výtečně podávala a měla i dobrou mezihru. Včas reagovala na pokusy Golubicové o zkrácení a vyhrávala i dlouhé výměny. Po jedné z nich doběhla míč za sítí, poslala ho křížně zpět a za potlesku fanoušku zvedla zaťatou pěst do vzduchu.

Vzájemná utkání Plíšková - Sabalenková:
RokTurnajKolopovrchvítězkavýsledek
2018Eastbourne2.tvrdýSabalenková6:3, 3:6, 5:7
2018CincinnatičtvrtfináletvrdýSabalenková3:6, 6:2, 6:7

Jediný problém při svém servisu měla znovu až ve druhém setu za stavu 4:2. Podruhé jí zahlásil rozhodčí chybu nohou, ale brejkbol odvrátila přímým bodem z podání. Švýcarka vycítila šanci, měla další dva brejkboly, ale Plíšková si pokaždé pomohla servisem. Vzápětí při podání Golubicové proměnila čtvrtý mečbol a postoupila za hodinu a jednadvacet minut.

"Bylo to skoro perfektní. Našla bych pár chyb, ale dělala jsem, co jsem potřebovala, abych ji porazila. Byla jsem soustředěná, nedala jsem jí lehké míče a čas. Zvládla jsem i pár vyrovnaných momentů," řekla Plíšková na tiskové konferenci. "Zatažená střecha mi taky pomohla, tyhle podmínky mi seděly."

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Karolína Muchová ve čtvrtfinálovém zápasu Wimbledonu s Angelique Kerberovou.

Devatenáctá nasazená Muchová, jež si semifinále zahrála na úvodním grandslamu sezony na Australian Open, hrála s obvázaným levým stehenním svalem. Od úvodních výměn narážela na skvělou obranu Kerberové a první set ztratila poměrně snadno.

Ve druhém přitlačila, dokázala donutit vítězku Wimbledonu z před tří let k chybám a získala brejk na 2:1. V další hře ale při svém servisu zisk výhody nepotvrdila a Němka znovu získala sebevědomí. Muchová opět narážela na skvělý pohyb soupeřky a už se nedokázala prosadit.

"Nebyla jsem dost trpělivá a spěchala jsem. Měla jsem hodně brejkbolů, ale nedokázala je využít a ona při nich zahrála solidně. Já spěchala a chybovala," řekla Muchová. "Jsem spokojená, ale na druhou stranu jsem chtěla víc, takže jsou mé pocity smíšené," konstatovala.

Středeční program Wimbledonu:
Centrální dvorec (14:30 SELČ):
Djokovič (1-Srb.) - Fucsovics (Maď.)
Federer (6-Švýc.) - Hurkacz (14-Pol.).
Kurt č. 1 (14:00):
Chačanov (25-Rus.) - Shapovalov (10-Kan.)
Berrettini (7-It.) - Auger-Aliassime (16-Kan.).

Úspěšnou dohrávku třetího kola čtyřhry má za sebou nejvýše nasazený pár Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. Jejich duel se slovensko-nizozemským párem Viktória Kužmová, Arantxa Rusová se v pondělí kvůli dešti nestihl dohrát, v úterý byl zařazen jako druhý v programu na kurt č. 12 a vítězky French Open zvítězily 7:6, 6:3.

Po pondělním přerušení za stavu 3:2 a 40:15 v druhé sadě byl jejich duel 3. kola i během dohrávky kvůli dešti pozastaven. Po hodině a půl čekání ale Češky ziskem osmého gamu zápas hned ukončily, jsou ve čtvrtfinále a mohou stále pomýšlet na zopakování tři roky starého úspěchu, kdy Wimbledon ovládly bezprostředně po triumfu v Roland Garros.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon:
Dvouhra - ženy, čtvrtfinále:
Karolína Plíšková (8-ČR) - Golubicová (Švýc.) 6:2, 6:2
Muchová (19-ČR) - Kerberová (25-Něm.) 2:6, 3:6.
Čtyřhra - 3. kolo:
Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Kužmová, Rusová (15-SR/Niz.) 7:6 (7:3), 6:3.
Výsledky ostatních úterních zápasů ve Wimbledonu najdete ZDE

Reklama

Související témata: