Hlavní obsah

Bartyová je první finalistkou Wimbledonu

Londýn/Praha
Aktualizováno

O první finalistce dvouhry žen na letošním Wimbledonu je jasno. Na londýnské trávě se jí stala světová jednička Ashleigh Bartyová z Austrálie, která vyhrála nad wimbledonskou šampionkou z roku 2018 Angelique Kerberovou z Německa po setech 6:3, 7:6. Ve finále se střetne s Karolínou Plíškovou, která se vypořádala s Běloruskou Arynou Sabalenkovou.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Australská tenistka Ashleigh Bartyová v akci v semifinále Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

Bartyová pro sebe ve dvou setech naklonila vzájemnou bilanci na okruhu WTA, nyní má navrch 3:2. Do zápasu také lépe vstoupila, ve druhé hře vzala Němce servis, a protože sama o podání nepřišla, mohla se těšit ze zisku první sady v poměru 6:3.

Australanka, která vyřadila na cestě do semifinále hned dvě české tenistky - Kateřinu Siniakovou a Barboru Krejčíkovou v úvodu druhé sady propadala, prohrávala 0:3, 1:4 a 2:5. Fanoušci už se v tu chvíli těšili, že budou sledovat třetí dějství napínavé bitvy. Jenže Kerberová, která porazila na cestě do semifinále Karolínu Muchovovu, koncovku nezvládla. O náskok přišla a zkrácená hra už byla jednoznačnou partií v podání světové jedničky. Ta se tak může těšit na wimbledonské finále.

"Je to neuvěřitelné a jsem blízko naplnění svého dětského snu. Mám za sebou vzestupy a pády a lidi, kteří mě sem dovedli. Hrát finále Wimbledonu je nejvíc ze všeho," radovala se pětadvacetiletá Bartyová, která je první Australankou ve finále turnaje po 41 letech. Navázala na Evonne Goolagongovou, která v roce 1980 získala svůj druhý wimbledonský titul.

Bartyová, která měla díky postupu do semifinále jisté, že zůstane světovou jedničkou, si zahraje o druhý grandslamový titul. Poprvé uspěla předloni na Roland Garros. Ve Wimbledonu může navázat na svůj úspěch z juniorek, mezi kterými zde zvítězila před deseti lety.

Ve finále narazí na Karolínu Plíškovou, která porazila Bělorusku Arynu Sabalenkovou.

WIMBLEDON (tráva, dotace 35 milionů liber):
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Bartyová (1-Austr.) - Kerberová (25-Něm.) 6:3, 7:6 (3)
Muži:
Čtyřhra - semifinále:
Mektič, Pavič (1-Chorv.) - Ram, Salisbury (6-USA/Brit.) 7:6 (8:6), 6:3, 6:7 (2:7), 7:6 (7:5)
Granollers, Zeballos (4-Šp./Arg.) - Bolelli, González (It./Arg.) 6:4, 6:4, 7:6 (7:3)
Výsledky českých zástupců
Páteční program:
Centrální dvorec (14:30 SELČ):
Berrettini (7-It.) - Hurkacz (14-Pol.)
Djokovič (1-Srb.) - Shapovalov (10-Kan.)

Reklama

Související témata: