Hlavní obsah

Štafety na MS v orientačním běhu ovládli Švédové, české týmy byly páté

Heřmánky

Štafety švédských žen i mužů zvítězily na mistrovství světa v orientačním běhu v Heřmánkách na Českolipsku. České reprezentantky bojovaly o medaile, po chybě Jany Knapové se ale propadly na páté místo. Závod mužů výrazně ovlivnilo počasí, v dešti a bouřce některé štafety včetně Čechů vybíhaly do lesa s čelovkami. Švédové na šampionátu před poslední disciplínou získali šest ze sedmi zlatých medailí, jedinou z krátké trati přenechali Švýcarům.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Švédka Tove Alexanderssonová na snímku z individuálního závodu.

Článek

Švédky sice nepředávaly na úvodním úseku, který běžela Lisa Risbyová, na prvním místě, na druhém úseku si ale Sara Hagströmová vybudovala několikaminutový náskok. Suverénka Tove Alexanderssonová, která na mistrovství zatím brala zlato ve všech disciplínách, do kterých nastoupila, doběhla v klidu dvě a půl minuty před druhými Švýcarkami.

České ženy předávaly po chybě Adély Indrákové v úvodu trati na osmém místě, skvěle běžící Denisa Kosová na druhém úseku štafetu vytáhla do boje o medaili. Třetí místo neuhájila po velké chybě Knapová, před níž se dostala ruská závodnice a těsně za ní Norka Andrine Benjaminsenová, která měla do finiše více sil. V cíli tak byly Češky páté za Norkami a Ruskami běžícími pod neutrální vlajkou.

Mužům závod v už tak těžkém terénu plném skal a vysokého borůvčí od začátku komplikovalo počasí, k silnému dešti se přidala bouřka a v lese bylo špatně vidět na mapu. Vedení se i kvůli tomu přelévalo, první úsek předávali na prvním místě Ukrajinci, druhý Norové. Na třetím zabral z průběžně třetího místa Gustav Bergman, který v úterý vyhrál předchozí závod ve Smržovce. V polovině trati už vedl a nakonec doběhl s téměř minutovým náskokem. Druzí skončili Norové.

Třetí Švýcaři i další včetně české štafety běželi kvůli špatné viditelnosti s čelovkami. Pavel Kubát i Miloš Nykodým předávali na sedmém místě, finišman Vojtěch Král vytáhl tým na pátou příčku. "Byl jsem opravdu rád, že mi Miloš na předávce předal i čelovku. V některých skalních průchodech už byla opravdu tma. Na některých místech i mlha, že nebylo vidět dál než na dvacet metrů," řekl v cíli novinářům Král.

Šampionát v pátek končí závodem na klasické trati, na níž mohou orientační běžci strávit i více než 90 minut. Připravené trať, která povede opět pískovcovými skalami v okolí Heřmánek na Kokořínsku, bude pro muže dlouhá přes 13 kilometrů vzdušnou čarou a nastoupají na ní přes tisíc metrů převýšení.

Mistrovství světa v orientačním běhu v Heřmánkách (Českolipsko) - štafety:
Muži:
1. Švédsko (Ridefeld, Lind, Bergman) 113:06
2. Norsko (Steiwer, Fosser, Kinneberg) -51
3. Švýcarsko (Hubmann, Howald, Kyburz) -2:00
...
5. ČR (Kubát, Nykodým, Král) -4:19
Ženy:
1. Švédsko (Risbyová, Hagströmová, Alexanderssonová) 105:45
2. Švýcarsko (Roosová, Hauswirthová, Aebersoldová) -2:33
3. Norsko (Olaussenová, Steiwerová, Benjaminsenová) -7:01
...
5. ČR (Indráková, Kosová, Knapová) -7:29

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články