Hlavní obsah

Předsedo, nemohli bychom mít vyšší prémie? Fousek žádosti reprezentantů nevyhověl

Praha

Zdvojnásobit odměny za překvapivý postup přes Nizozemsko do čtvrtfinále EURO chtěli podle serveru Isport.cz čeští reprezentanti. S nápadem přišli za předsedou fotbalové asociace Petrem Fouskem den před zápasem s Dány. Před měsícem zvolený svazový šéf však jejich požadavku vyhověl jen částečně. Po prohře 1:2 a vyřazení získali alespoň dodatečný bonus nad původní plán ve výši 10 milionů korun.

Foto: Tolga Bozoglu, Reuters

Český obránce Ondřej Čelůstka ve vzdušném souboji s Dánem Jannikem Vestergaardem během čtvrtfinále EURO.

Článek

Místo původně dohodnuté prémie 32 milionů korun chtěli čeští reprezentanti za postup mezi nejlepších osm celků na turnaji dvojnásobek, tedy 64 milionů. S návrhem přišli před týdnem den před čtvrtfinálovým utkáním s Dánskem v ázerbájdžánské metropoli Baku za předsedou fotbalové asociace Petrem Fouskem. Ten jim však podle serveru vstříc nevyšel.

„Během působení reprezentace na UEFA EURO 2020 jsme byli v permanentním kontaktu a snažili se vyhovět potřebám hráčů i realizačního týmu tak, aby byly poskytnuty maximální možné podmínky pro úspěch naší reprezentace na finálovém turnaji. V této souvislosti došlo také po utkání s Nizozemskem k setkání a diskusi na téma mimořádných finančních odměn. Ty byly řádně projednány a schváleny výkonným výborem před čtvrtfinále s Dánskem pro případ postupu týmu do semifinále," vysvětlil Petr Fousek.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Dánský střelec Thomas Delaney překonává Tomáše Vaclíka v brance české reprezentace během čtvrtfinále EURO.

Před turnajem slíbené prémie však fotbalistům přeci jen narostly, údajně o sumu deset milionů pro tým.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

„Ačkoli výsledkově utkání nevyšlo nakonec podle přání nás všech, rozhodli jsme se poté ve vedení FAČR přesto zmíněnou prémii národnímu mužstvu ponechat a ocenit tak jeho celkový přístup k reprezentaci i dosažené výsledky během celého turnaje. Jde o prostředky nad rámec schváleného a standardního prémiového řádu. Takto to bylo týmu také oznámeno ihned po návratu z Ázerbájdžánu a není tak opravdu důvod k tomu, aby se kdokoli cítil v tomto směru rozladěn. Reprezentace je výkladní skříní FAČR a její potřeby zůstanou prioritou i v budoucnosti," dodal Fousek.

Čeští reprezentanti včetně realizačního týmu by si za účast na hlavním turnaji a postup do čtvrtfinále měli nakonec rozdělit podle neveřejného klíče zhruba 170 milionů korun. V minulosti dělící mustr určoval hlavní trenér.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články