Hlavní obsah

Bartyová - Ka. Plíšková 6:3, 6:7, 6:3Statečný boj! Ale na wimbledonský triumf Plíšková nakonec nedosáhla

Aktualizováno

Na jedničku už nestačila. Česká tenistka Karolína Plíšková ve finále Wimbledonu podlehla Ashleigh Bartyové 3:6, 7:6, 3:6. Vstup do zápasu jí nevyšel, ale nakonec z duelu udělala velké drama, statečně bojovala, ale také kazila a velkolepé tažení londýnským grandslamem proti favorizované Australance vítězně nezavršila.

Foto: Paul Childs, Reuters

Finalistky Wimbledonu Ashleigh Bartyová z Austrálie a Karolína Plíšková.

Článek
Fotogalerie

Devětadvacetiletá Plíšková na trávě v All England Clubu po špatném začátku prohrála ve třech setech i své druhé grandslamové finále. Před pěti lety nestačila v boji o titul na US Open na Němku Angelique Kerberovou. Ve světovém žebříčku se díky první účasti ve finále Wimbledonu Plíšková posune na sedmé místo.

Poslední českou wimbledonskou vítězkou zůstává Petra Kvitova, která ovládla londýnský turnaj v letech 2011 a 2014. Slavný travnatý grandslam vyhrály i Jana Novotná (1998) a devětkrát rekordmanka Martina Navrátilová, ale ta získala všechny tituly pod americkou vlajkou.

"Užila jsem si na tomhle kurtu každou minutu," řekla Plíšková po finále na kurtu a dojetím se rozplakala. Diváci ji odměnili potleskem. "Nikdy nepláču. Ash odehrála skvělý zápas. Bojovala jsem, co jsem mohla. Nakonec je jedno, jakou trofej mám, byly to skvělé dva týdny," uvedla česká tenistka.

Plíšková prožila hrůzný úvod, který připomínal finále v Římě, kde schytala od Polky Igy Šwiatekové dva "kanáry!. Zatímco Bartyová hrála rychle, využívala svůj čop a rozdělovala míče po kurtu, Plíšková působila těžkopádně a podání měla pomalejší než v předešlých zápasech. Prohrála prvních čtrnáct míčů v řadě a za 11 minut ztrácela po dvojchybě už 0:4.

Až poté ukázala nervozitu i Bartyová a po sérii chyb věnovala Plíškové své podání. Češka si ale neudržela ani svůj třetí servis. V další hře naznačila, že finále neodevzdá. Po skvělých returnech snížila na 2:5, pak si konečně udržela podání, ale první set už nezachránila.

Hra Plíškové se dostávala k úrovni, kterou se ve Wimbledonu prezentovala. Sice ztratila servis na 1:3, ale na 2:3 si pomohla esem a vzápětí po skvělý returnech srovnala krok na 3:3. Už nebyla tolik v defenzivě a najedou více kazila do té doby jistá Bartyová.

Za stavu 5:5 vedla Plíšková při svém podání 40:0, jenže podcenila volej do opuštěného kurtu, poslala míč do sítě a ještě o servis přišla. Bartyová najednou podávala na vítězství, ale tíhu okamžiku neunesla. Udělala dvojchybu a po dalších minelách pustila Plíškovou do tie-breaku, v kterém získala Češka náskok 6:2 a při třetím setbolu udělala soupeřka dvojchybu.

Ani do rozhodujícího setu nevstoupila Plíšková dobře. Ve druhé hře si vybrala slabší chvilku a po další z dvojchyb a zkaženém voleji přišla o servis. Ve zbytku sady si obě hráčky ve vypjatých výměnách už podání udržely. Plíšková měla před zraky herce Toma Cruise brejkbol na 4:5, ale poslala bekhend do autu. Bartyová si připravila mečbol esem a Češka při něm trefila síť.

Pětadvacetiletá Bartyová hrála své druhé grandslamové finále a znovu v něm porazila českou soupeřku. Předloni v boji o titul na Roland Garros zdolala Markétu Vondroušovou. Ve Wimbledonu se stala první australskou vítězkou od triumfu Evonne Goolagongové v roce 1980.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Tenisový Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 35 milionů liber):
Ženy:
Dvouhra - finále:
Bartyová (1-Austr.) - Karolína Plíšková (8-ČR) 6:3, 6:7, 6:3
Čtyřhra - finále:
Sie Šu-wej, Mertensová (3-Tchaj-wan/Belg.) - V. Kuděrmětovová, Vesninová (Rus.) 3:6, 7:5, 9:7.
Muži
Čtyřhra - finále:
Mektič, Pavič (1-Chorv.) - Granollers, Zeballos (4-Šp./Arg.) 6:4, 7:6 (7:5), 2:6, 7:5.
Další výsledky

Reklama

Související témata: