Hlavní obsah

Trénink na zahradě, slona do kufru a hurá do Japonska

Praha
Aktualizováno

Dlouhá cesta na Dálný východ v neděli čekala i české bazénové plavce. Osmička nominovaných závodníků absolvuje podobně jako rychlostní kanoisté či veslaři aklimatizační kemp v prefektuře Kóči a do olympijského Tokia se přesune den před pátečním slavnostním zahájením. Potřetí v řadě zažije atmosféru her i nejzkušenější česká reprezentantka Simona Kubová.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Plavkyně Simona Kubová před odletem na olympijské hry v Tokiu na Letišti Václava Havla Praha.

Článek

Kubová si nese vzpomínky na elektrizující atmosféru her v Londýně i roztančené Rio. Co přinese o rok odložená olympiáda v Tokiu ve stínu pandemie koronaviru? „Bude to jiná olympiáda, ale také bude mít něco do sebe," přemítala před nástupem do letadla brzy třicetiletá závodnice.

„Myslím, že už jsme si za ten rok a půl na fungování v bublinách zvykli a v Japonsku to snad bude probíhat obdobně. Mám jen trochu strach z covidových místností pro pozitivně testované, které vypadají jako vězeňské cely. Snad je nebude nikdo z českého týmu muset vyzkoušet," podotkla s úsměvem Kubová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Simona Kubová (Baumrtová) (@simonabaumrtova)

Elitní znakařka v minulém týdnu trénovala v pražském Podolí, o víkendu pak zaskočila do Chomutova. A soustředění zakončila v rodném městě poněkud netradičně - v jednodráhovém 25metrovém bazénu na zahradě. „Chomutovský bazén je až do února v rekonstrukci, tak jsem hledala alternativu, abych splnila tréninkový plán. A našla jsem útočiště u tátova lékařského kolegy," vysvětlovala se smíchem Kubová.

Na cestu do Japonska pak přibalila jako talisman slona, kterého dostala od babičky, a v hlavě už spřádala plány na aklimatizaci. Plavci se totiž kromě časového posunu budou přeorientovávat i na obrácený program závodů s večerními rozplavbami a dopoledními finálovými bloky. „Přizpůsobíme tomu tréninky v Kóči. Vlastně je to ale pro nás i lepší, protože odpoledne se člověku plave líp," poznamenala nejzkušenější česká plavkyně ve výpravě.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Simona Kubová (Baumrtová) (@simonabaumrtova)

Tokio týden před startem her zpřísnilo protiepidemická opatření a letošní sportovní vrchol se z rozhodnutí organizátorů odehraje definitivně bez diváků. Kubovou nicméně absence bouřlivé atmosféry úplně nemrzí. „Dobrou atmosféru dokáží udělat i samotní plavci a trenéři. A z hlediska koncentrace je menší hluk lepší. Pamatuju, jak jsem v Londýně plavala semifinále se dvěma britskými závodnicemi a bazén se úplně třásl,“ zavzpomínala na svou premiéru pod pěti kruhy.

Jaké si vytkla cíle pro své třetí hry? „Letos neplavu úplně optimálně, i když se to snad zlepšuje. Chtěla bych se přiblížit osobnímu rekordu a semifinále by bylo obrovským úspěchem,“ dodala Kubová.

Reklama