Hlavní obsah

Neporažení Italové za evropský titul inkasovali 729 milionů korun

Italové titulem fotbalových mistrů Evropy vydělali maximální možnou částku 28,25 milionu eur (v přepočtu 729 milionů korun), protože turnajem prošli bez porážky. Angličany nedělní prohra ve finálovém penaltovém rozstřelu připravila o tři miliony eur (asi 206 milionů korun). Vítězný tým ve finále získal prémii osm milionů eur, zatímco poražený finalista pět milionů.

Foto: Andy Rain, ČTK/AP

Jásající Ital Lorenzo Insigne s trofejí.

Článek

Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) coby pořadatel šampionátu kvůli dopadům koronavirové pandemie zkrátila odměny na EURO o 40 milionů eur (1,02 miliardy korun). I tak jde s celkovými 331 miliony eur (přes 8,48 miliardy korun) o rekordní částku.

Snížení se nedotklo prémie za samotný start na mistrovství, všech 24 účastníků si vysloužilo 9,25 milionu eur. UEFA pokrátila odměny za výsledky dosažené na turnaji. Za tři výhry ve skupině Italové vydělali po milionu eur. Ve vyřazovacích kolech se prémie postupně zvyšovala od 1,5 do finálových osmi milionů eur. Celková maximální suma je o 1,25 milionu eur vyšší, než byla před pěti lety při evropském šampionátu ve Francii. Tehdy se poprvé hrálo s 24 účastníky a UEFA rozdělovala 301 milionů eur.

Česká reprezentace postupem a účinkováním na mistrovství Evropy vydělala Fotbalové asociaci ČR (FAČR) v přepočtu zhruba 378 milionů korun. Částka se po odečtení nákladů za start na šampionátu rozdělí mezi asociaci a reprezentační výběr.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: