Hlavní obsah

Velké dusno! Šampion zářil, naštvaný soupeř utíkal ze stupňů

Leszno

Báječně zvládl generálku, i když z toho byla pořádně dusná atmosféra. Bartosz Zmarzlik vytáhl ohromující, ale trochu drsný manévr, kterým si v Leszně zajistil svůj první polský titul. Jeho kousek byl doslova hitem posledního víkendu před startem plochodrážní Grand Prix v Praze na Markétě 16. a 17. července.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český jezdec Václav Milík (vpředu) a Bartosz Zmarzlik z Polska (vlevo) během Grand Prix 2019 na stadionu Markéta v Praze. Ilustrační foto.

Článek

Možná právě to je velkým příslibem pro nadcházející nelítostné bitvy o body v prestižním seriálu. V Polsku, zemi plošině zaslíbené, se ještě před pražskou GP rozhodovalo o individuálním národním mistrovi.

„Strašně moc jsem myslel na tenhle titul. Je super, že se mi ho povedlo získat," rozplýval se Zmarzlik po boji, který ještě dlouho vyvolával emoce v myslích jednotlivých aktérů.

Už v základní části to jiskřilo mezi pozdějším vítězem a Maciejem Janowským, který v Polsku také báječně rozjel sezonu, a bude i jedním z favoritů GP. Finálový souboj oba povýšili na mimořádnou úroveň (ve videu v čase cca. 58:30).

Po startu se po střetu s Janowským ocitl Zmarzlik na posledním čtvrtém místě, ale vzápětí ještě v prvním kole mu vše neméně tvrdým manévrem vrátil, rázem se vyhoupl do čela a vytoužený domácí titul už si nenechal utéct. Svůj premiérový, ty světové má přítom na kontě už dva.

Ještě při vyhlášení nejlepších se souboj ´dohrával´. Naštvaný Janowski dokonce opustil stupně hned po hymně (cca. 1:02:10), proti všem zvyklostem se odmítl účastnit tradičního aktu se šampaňským. Zatímco bublinkami zmáchaný Zmarzlik si ťukal lahví s třetím Januszem Kolodziejem, Janowski demonstrativně odešel. Spekulovalo se i o tom, že snad kvůli tomu, že Zmarzlika podezírá z použití nedovoleně upravených součástek či pneumatik. Kdo ví? Vše je obestřeno mlčením jezdců.

Na dráze se ale vše před tím obešlo bez pádu, rozhodčí neviděl problém. Zmarzlik má titul. Na třaskavé pokračování souboje nejen těchto dvou se fanoušci můžou těšit v Praze.

O titul se jelo i ve Švédsku, formu pro Prahu triumfem potvrdil Fredrik Lindgren, další z očekávaných favoritů GP. Naděje obhájce prvenství Jacoba Thorssella skončily hrozivým pádem, po kterém musel do nemocnice.

Pražský start GP - 16. a 17. července
Česká metropole je pořadatelským místem závodu GP nepřetržitě ve všech ročnících seriálu od roku 1997. Je to unikát, který nemá ve světě ploché dráhy obdoby.
Hned dva večery s elektrizující atmosférou a tisícovkami fanoušků v hledišti tak otevřou sezonu, v níž se hvězdy znovu utkají o titul mistra světa. Vstupenky jsou k dispozici přes Ticketportal.

Reklama

Související témata: