Hlavní obsah

Potetovaná ikona tahá trumf do boje o titul

Boji o titul britská plochodrážní ikona Tai Woffinden obětuje takřka vše. Zastesklo se mu po titulu, který kdysi získal už třikrát. Loni se jen z druhého stupně díval na prvenství úspěšně obhajujícího Bartosze Zmarzlika,

Foto: Robert Procházka

Britský plochodrážník Tai Woffinden po GP v Praze.

Článek

Ale letos chce být nejvýš zase on sám. Tak jako v letech 2013, 2015 a 2018. Na vítěznou cestu může nastoupit už v Praze 16. a 17. července.

Zjevně si chce v mnohdy časově nabitém plochodrážním životě vše zjednodušit, zbavit se únavného kočování. Může to být trumf. Zvláště když britská liga už nepředstavuje tak významnou soutěž, jakou je ta polská či švédská. „Polsko je teď pro mě domov," nastínil Woffinden pro média rezolutní změnu.

Ve Wroclawi, za kterou jezdí extraligu, žije s partnerkou i dvěma dětmi. „Je to vše jednodušší, když mě zavolají z jakéhokoli důvodu, můžu být na stadionu za pár minut," pochvaluje si mnohem větší sounáležitost s proslulým a bohatým polským klubem, který mu přináší značný podíl na obživě.

Foto: Petr Makušev

Brit Tai Woffinden při jedné z předešlých Grand Prix na pražské Markétě.

Ale vše je pro něj snazší i při GP. Seriál má tradičně hned několik zastávek v Polsku a nejbližším okolí.

Startuje v Praze dvojzávodem. Vedle české metropole se dvakrát pojede i ve Wroclawi, Lublinu a nakonec i v Toruni. Dočká se zhusta potetovaná hvězda čtvrtého titulu a posunu v historických tabulkách?

Loňské pořadí GP:
1. Bartosz Zmarzlik (Pol.) 133
2. Tai Woffinden (Brit.) 133
3. Fredrik Lindgren (Švéd.) 117
4. Maciej Janowski (Pol.) 107
5. Leon Madsen (Dán.) 89
6. Jason Doyle (Austr.) 87
Další esa pro Prahu:
Emil Sajfutdinov (Rus.)
Martin Vaculík (SR)
Domácí adept na překvapení:
Jan Kvěch
Pražská GP se jede 16. a 17. července (18:45 h), vstupenky zvlášť na každý podnik i balíček na oba jsou k dispozici přes síť Ticketportal.

S Woffindenem získali tři tituly další slavní jezdci: Australan Jason Crump, Dánové Nicki Pedersen, Ole Olsen, Erik Gundersen.

Více titulů mají jen legendy: Švéd Tony Rikcardsson a Novozélanďan Ivan Mauger šest, Švéd Ove Fundin pět, Dán Hans Nielsen, Novozélanďan Barry Briggs a Američan Greg Hancock čtyři.

Reklama