Hlavní obsah

Zarputilí Češi proti hvězdám z NBA. Jak vypadají soupeři českých basketbalistů v Tokiu?

šel

Už samotná kvalifikace českého basketbalového týmu na olympijské hry je obrovský úspěch, vždyť naposledy se hrálo s českou účastí v roce 1980 v Moskvě. Ambice českého týmu však přesahují pouhou účast, postup ze skupiny A ale nebude žádná procházka. V cestě do čtvrtfinále stojí USA, Francie a Írán.

Foto: @nypost, Twitter

Zach LaVine (vlevo) a Kevin Durant z týmu USA.

Článek

Basketbal je součástí letních olympijských her od roku 1936, v roce 1904 byl hrán v rámci tzv. ukázkových sportů. Olympijským palubovkám jasně dominují Spojené státy, které vyhrály patnáct z osmnácti turnajů.

Skupina ASkupina BSkupina C
ÍránAustrálieArgentina
FrancieNěmeckoJaponsko
USAItálieŠpanělsko
ČeskoNigérieSlovinsko

Basketbalový turnaj se rozehrává šesti zápasy v neděli 25. července, poslední duely základních skupin jsou na programu 1. srpna. Do čtvrtfinále postupují dva nejlepší týmy ze základní skupiny, které následně doplní i dva nejlepší celky z třetích míst.

Čeští basketbalisté už několikrát ukázali, že se s nimi musí počítat i na světové úrovni. Naposledy ohromili basketbalový svět zvládnutou kvalifikací v Kanadě, kde rozhodně nebyli favoritem a postupně porazili Uruguay, Kanadu i Řecko.

Na olympiádě se český tým objeví poprvé po 41 letech a rozhodně má ambice postoupit ze skupiny. Tahounem národního týmu je vlajkonoš české výpravy Tomáš Satoranský, který sice v Chicagu neprožil nejlepší rok, v reprezentačním dresu však hraje fantasticky. Rozehrávače Bulls doplňuje třeba Jan Veselý, zkušený veterán Blake Schilb nebo podkošový dříč Balvín.

Soupiska České republiky

Rozehrávači
Tomáš Satoranský (Chicago Bulls), Ondřej Sehnal (USK Praha), Tomáš Vyoral (Pardubice), Jakub Šiřina (Opava), David Jelínek (MoraBanc Andorra)
Podkošoví hráči
Patrick Auda (Yokohama), Blake Schilb (USK Praha), Ondřej Balvín (Gran Canaria), Martin Peterka (Löwen Braunschweig), Jaromir Bohačík (Štrasburk), Lukáš Palyza (Nymburk), Jan Veselý (Fenerbahce)

Na papíře vypadá americký tým skoro neporazitelně, vždyť všichni hráči jsou základními kameny svých týmů v NBA a z lavičky je všechny řídí veleúspěšný kouč Greg Popovich. I Američané však v přípravě ukázali, že to není jen o velkých jménech, když podlehli Nigérii a Austrálii. Na dvě překvapivé prohry následně navázali vítězstvím nad Argentinou a Španělskem.

Hvězdní Američané chtějí napravit sedmé místo z posledního mistrovství světa v Číně a mají k tomu ty nejlepší předpoklady. V útoku se tým USA může opřít o ofenzivní mašiny jakými jsou Kevin Durant, Damian Lillard nebo Zach LaVine, v obraně zase řádí Draymond Green nebo čerstvý šampion s Milwaukee Jrue Holiday.

Reprezentace Spojených států je jednoznačně největším favoritem na olympijské zlato a není se čemu divit. Domů ho nepřivezli naposledy v roce 2004.

Soupiska  USA

Rozehrávači
Damian Lillard (Portland Trail Blazers), Jrue Holiday (Milwaukee Bucks), Devin Booker (Phoenix Suns), Zach LaVine (Chicago Bulls)
Pokošoví hráči
Kevin Durant (Brooklyn Nets), Khris Middleton (Milwaukee Bucks), Bam Adebayo (Miami Heat), Draymond Green (Golden State Warrios), Jayson Tatum (Boston Celtics), Jerami Grant (Detroit Pistons), JaVale McGee (Denver Nuggets), Keldon Johnson (San Antonio Spurs)

Poprvé od roku 1960 se Francouzi účastní třetí olympiády v řadě - před pěti lety v Riu i v Londýně 2012 obsadili šesté místo, které chtějí v Tokiu vylepšit. V přípravě však bronzoví medailisté z MS 2019 své olympijské ambice nepotvrdili. Dvakrát prohráli se Španělskem a jednou s Japonskem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Rudy Gobert (@rudygobert27)

Trenér Collet vede národní tým již od roku 2009 a opírat se může třeba o trojnásobného nejlepšího obránce NBA Rudyho Goberta, rozehrávače Bostonu Evana Fourniera nebo velezkušeného Nanda De Cola či Nicolase Batuma.

Soupiska Francie

Rozehrávači
Nando De Colo (Fenerbahce), Evan Fournier (Boston Celtics), Andrew Albicy (Gran Canaria), Thomas Heurtel (ASVEL), Frank Ntilikina (New York Knicks)
Podkošoví hráči
Guerschon Yabusele (ASVEL), Amath M'baye (Pinar Karsiyaka), Nicolas Batum (LA Clippers), Timothe Luwawu-Cavarrot (Brooklyn Nets), Rudy Gobert (Utah Jazz), Moustapha Fall (ASVEL), Vincent Poirier (Real Madrid)

Írán je považován za největšího outsidera skupiny, a klíčový tak pro něj bude hned první zápas proti Česku. Pro ostatní týmy ve skupině představují Íránci velkou neznámou, většina týmu totiž působí v domácí lize.

Svěřenci trenéra Mehrana Shahintaba hráli v přípravě pět zápasů - proti Japonsku, se kterým odehráli tři duely, vyhráli jen jednou, následně dvakrát prohráli se Španělskem. Největší hvězdou týmu je šestatřicetiletý Hamed Haddadi se zkušenostmi z NBA, kapitánem týmu je ostřílený Nikkhah Bahrami.

Soupiska Íránu

Rozehrávači
Philip Jalalpoor (Medi Bayreuth), Mohammad Sina Vahedi, Navid Rezaeifar (oba Shahrdari Gorgan), Behnam Yakhchali (Rostock Seawolves),
Podkošoví hráči
Saeid Davarpanah, Mohammad Hassanzadeh (oba Palayesh Naft Abadan), Mohammad Jamshidi, Mike Rostampour (oba Shahrdari Gorgan), Samad Nikkhah Bahrami (Magram Teherán), Arsalan Kazemi (Chemidor Qom), Hamed Haddadi (Sichuan Blue Whales), Aaron Geramipoor (Manchester Giants),

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

Reklama

Související témata: