Hlavní obsah

Vlajkonoš české výpravy? Saty si to zaslouží, má jasno Krpálek

Praha

Musel v přípravě improvizovat, na to je ale v dnešní době zvyklý. A tak judista Lukáš Krpálek věří, že je v Tokiu schopen navázat na své předchozí olympijské vystoupení v Riu, které skončilo zlatým happyendem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Judista Lukáš Krpálek.

Článek

Neklapl přípravný kemp na japonské univerzitě, kvůli opatřením proti koronaviru jste se nedostali ani na přípravu do Mongolska. Nebudou vám tato soustředění chybět?

V přípravě proběhla spousta změn, do poslední chvíle jsme nevěděli, kam odcestujeme. Ale důležité je, že jsme vždycky někam odcestovali a závěrečnou přípravu odmakali. Teď už nás čekají poslední dny v Praze, pozvali jsme kamarády ze Slovenska a věřím, že se adekvátně nachystám olympijský turnaj.

Jak důležitý pro vás bude los olympijského turnaje? Můžete hned narazit na desetinásobného mistra světa Teddyho Rinera.

Tohle je nepříjemná věc, že taková osobnost nebude nasazená. Ale vždycky jsem říkal, že když chcete vyhrát, musíte porazit každého. A pro mě to může být obrovská motivace. Absolvoval jsem s ním dva hodně vyrovnané zápasy, mohl jsem i vyhrát, ale věřím, že můj čas teprve přijde.

Po dvou letech se vrátíte do haly Budokan, kde jste získal titul mistra světa.

Jsem hrozně rád, že olympijský turnaj proběhne tam, jen mě strašně mrzí, že turnaj bude bez diváků, což bude velká změna. Mám japonské publikum hrozně rád, každý turnaj tam byl velký zážitek. I když to vypadalo, že do hlediště budou moct jen japonští diváci, pořád jsem doufal, že tam budou. Bojovat o medaile bez diváků nechce nikdo, bohužel taková je doba.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kajakář Jiří Prskavec (vlevo) a judista Lukáš Krpálek v Olympijském parku Lipno s medailemi z brazilského Ria.

I tak na vás asi dýchne historie vašeho sportu. Závěrečná příprava proběhne ve škole Kodokan, kde bylo judo založeno...

Rozhodně. Takhle to probíhalo předloni před mistrovství světa a bylo to úžasné. Pro mě to bylo nejhezčí mistrovství světa, a i ostatní judisti říkali, že když tam vybojují medaili, bude pro ně nejhezčí tím, že ji získají v kolébce juda. Byl jsem nadšený, už když jsem se dozvěděl, že olympiáda proběhne v Japonsku, pro nás judisty je to strašně cenné.

V Riu jste byl vlajkonošem, koho byste si vybral jako svého nástupce?

Volba bude na nás sportovcích, já bych dal určitě svůj hlas Satymu (basketbalistovi Tomáši Satoranskému), určitě si to zaslouží za to, jak zabojovali o postup v Kanadě.

Naděje pro Tokio

Znáte se? I jeho kariéra je spojena s USK a pražskou Folimankou.

Určitě, potkávali jsme se tu, když nám končil trénink, chodil jsem na jeho zápasy a pořád tu Satyho cestu sleduju.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články