Hlavní obsah

Británie oplákává smrt legendárního šampiona. Vypil i 62 piv za den a vážil 200 kilo

Londýn/Praha

Velká Británie oplakává smrt šipkařské legendy Andyho Fordhama, jenž zemřel ve čtvrtek ve věku 59 let. Velký šampion zažil vrchol kariéry v roce 2004, kdy získal titul mistra světa. Kromě sportovních úspěchů se také „proslavil“ velmi nezdravým stylem života.

Šipkařská legenda Andy Fordham.

Článek

Viking, jak se legendě přezdívalo, trpěl celou řadou zdravotních problémů. Dříve přiznal, že v jedné etapě svého života pil 25 piv denně a vážil téměř 200 kilo.

Rodák z Bristolu se letos v lednu nakazil koronavirem a už tehdy se svěřil, že má ze smrti velký strach.

„Je to nejděsivější věc, které jsem kdy čelil. Nejvíc se bojím toho, že se jednoho dne vzbudím, nebudu schopen dýchat a budu zaparkovaný někde vzadu v ambulanci, aniž bych mohl vidět svoji ženu, děti. Přemýšlím nad tím, o co přijdu, pokud mě virus porazí. Třeba o to, že neuvidím vyrůstat svá vnoučata. Doufám a modlím se za to, abych se z toho dostal," dělil se o své pocity v rozhovoru pro deník The Sun.

Fordham podle britských médií zemřel ve čtvrtek v blízkosti svojí manželky Jenny.

Viking nastoupil k poslednímu profesionálnímu zápasu v roce 2018 na World Masters. O dva roky později byl hospitalizován kvůli problémům se střevy.

Příšerná životospráva ale zkrátka k jeho osobnosti neodmyslitelně patřila. Hrozby lékařů, že si nadměrným pitím alkoholu ničí zdraví, nezabíraly.

Sám se svěřil, že při oslavě prvního výročí své svatby vypil 62 piv. O tři roky později pak oznámil, že s pitím piva skončil. Přešel na víno, a to tak, že konzumoval i šest lahví denně.

Ani s jídelníčkem si velké starosti nedělal. „Zpětně si uvědomuji, že jsem byl asi alkoholik. Neuměl jsem to zastavit. Myslel jsem, že to mám pod kontrolou. Ale nebyla to pravda," uvedl dříve v rozhovoru pro Daily Mail.

Alkohol mu prý pomáhal při soustředění na sportovní výkon. Nepotrpěl si na psychologickou přípravu s odborníkem či relaxační hudbu. „Před zápasem jsem relaxoval s 25 lahvemi piva a šesti kusy steak n' kidney pie (tradiční anglický masový koláč s hovězím a ledvinkami zalitými pivem)," prozradil svůj recept na úspěch v roce 2005 v rozhovoru pro Daily Telegraph.

„Pamatuji si svůj první světový šampionát. Před prvním zápasem jsem strašně chlastal. A to nejhorší, co se mi mohlo stát, bylo, že to fungovalo," vysvětlil počátky svých špatných návyků, které se staly jeho prokletím.

Reklama

Související témata: