Hlavní obsah

Vrchol hned na startu! A v lize první, nejhůř druzí, má jasno Vrba

Českému fotbalu ubylo jedno místo v pohárové Evropě, což ale zkušeného kouče netrápí. Pavel Vrba moc dobře ví, jaké má zadání. Vedení i fanoušci Sparty ho berou jako trenéra, který má historii úspěchů a vítězství. A očekávají, že další přidá na Letné. „Když budeme šestí, tak tady stejně nebudu... Musíme být první, nejhůř druzí, to je pro mě jasně dané. A v pohárech nemůžeme mít jiný cíl než základní skupinu,“ má jasno sedmapadesátiletý kouč.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Kouč Pavel Vrba během tréninku fotbalistů Sparty.

Článek

Již v úterý začnete pohárová předkola duelem s Rapidem ve Vídni. Je mužstvo vyladěné?

Přípravu jsme měli stupňovanou, začínali jsme s více tréninky a hráli se slabšími soupeři. V posledních utkáních už jsme měli soupeře na úrovni mužstev Evropské ligy, což nám ukazovalo, co ještě musíme zlepšit. Určitě jsme nehráli bez chyb, hlavně v defenzivě jsme viděli mezery. Na tom teď ještě pracujeme. Doufám, že vrchol výkonnosti přijde teď na startu sezony, začátek je pro nás ohromně důležitý.

Se složením kádru jste spokojený?

S Tomášem Rosickým jsme po konci sezony kádr hodně konzultovali a máme na něj stejný názor. Hlavní bylo udržet hráče, kteří v minulé sezoně ukázali kvalitu a o které byl i zájem v Evropě. Mám radost, že se to povedlo. Přivedli jsme dva vytipované hráče, uvidíme, jak to Pešek s Höjerem zvládnou. Tým na jaře prokázal, že kvalitu má. Teď chceme ukázat, že výsledky nebyly náhodné.

Proč jste se rozhodli zrovna pro dánského obránce Caspera Höjera, který byl údajně jedním ze čtyř vytipovaných?

Informace o hráčích sbíráme postupně a delší dobu, je to práce mnoha lidí v klubu. Jsem rád, když se na vývěru podílí víc lidí. Vytipováno bylo na pozici levého beka víc hráčů, a nakonec jsme se společně rozhodli pro Caspera. Na základě toho, co chci s týmem hrát, splňuje moje požadavky. Teď děláme maximum, aby pro nás byl přínosem.

S mužstvem už je věčný smolař Filip Panák. Je konečně úplně zdravý?

Jak asi víte, Filip prošel složitým obdobím, měl velké zdravotní problémy. Když jsem do klubu přišel, tak se ještě léčil. Jsem rád, že po dlouhé době absolvoval celou přípravu bez úlev. Je připravený hrát, rozhodovat bude jen jeho forma. Zdravotně je úplně v pořádku. Považuji ho za plnohodnotného člena kádru.

V jakém stavu se vrátili tři čeští reprezentanti z EURO?

Všichni tři se připojili později. Pešek a Hložek se okamžitě zapojili se vším všudy. Měli kratší dovolenou, ale Sparta má před sebou jasné a náročné cíle, takže bohužel měli kratší volno. Ale oba u toho chtějí být, takže to pro ně nebyl velký problém. Chtějí nám od začátku pomoci na hřišti. Čelůstka přijel z mistrovství Evropy zraněný, ale příští týden už by se měl zapojit.

V jaké pozici jsou po návratu z hostování mladí útočnici Matěj Pulkrab a Václav Drchal?

Sparta má spoustu zajímavých ofenzivních hráčů, navíc v hodně zajímavém věku. Pokud by neměli hrát ve Spartě, bylo by lepší, aby hráli v jiném klubu. Ale vzhledem k našim cílům je chci mít tady v kádru. Doufám, že je všechny v průběhu podzimu dostatečně zapojíme a využijeme jejich služeb. Třeba Pulkrab hrál v přípravě velmi dobře, dával góly a jsme s ním spokojeni. Vidíme v něm velký potenciál. Všichni víme, že je potřeba mít připraveného hráče pro případ, že by někdo z kádru odešel.

Reklama

Související témata: