Hlavní obsah

Paráda! České finále bude. Martincová s Krejčíkovou se předvedly

Aktualizováno

Tenisový turnaj Prague Open uvidí po šesti letech české finále. O titul si v pražské Stromovce zahrají vítězka Roland Garros Barbora Krejčíková a Tereza Martincová. Zápas začne v neděli v 11:00. Krejčíková v semifinále porazila 6:1, 6:2 Wang Sin-jü z Číny, Martincová si poradila 6:3, 6:4 s Greetje Minnenovou z Belgie a postoupila do prvního finále v kariéře. Naposledy si dvě české tenistky o titul v Praze zahrály v roce 2015, kdy si Karolína Plíšková poradila s Lucií Hradeckou.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Česká tenistka Tereza Martincová v zápase semifinále Livesport Prague Open.

Článek

Hradeckou tentokrát čeká finále čtyřhry, ve kterém se představí s Marií Bouzkovou. V dnešním semifinále porazily 6:3, 6:4 americko-australskou dvojici Asia Muhammadová, Storm Sandersová a ve finále, v němž je čekají turnajové jedničky Slovenka Viktória Kužmová a Srbka Nina Stojanovičová, si zahrají o druhý společný titul. Hradecká má na kontě 25 deblových triumfů včetně dvou grandslamů, Bouzková ve čtyřhře uspěla jen jednou.

Pětadvacetiletá Krejčíková nedala soupeřce z druhé stovky žebříčku šanci a čeká ji čtvrté letošní finále a páté celkově. Po letošních triumfech na French Open a ve Štrasburku bude usilovat o třetí trofej.

"Mám obrovskou radost, že si doma zahraju finále. Hrála jsem dobře a nedala jsem soupeřce moc šancí," řekla v rozhovoru na kurtu Krejčíková, která se díky tomu posune v žebříčku na dvanácté místo.

O jednu příčku tak předstihne dvojnásobnou wimbledonskou vítězku Petru Kvitovou. Pokud by získala titul, měla by být jedenáctá. "Mám radost, ale moc si to nepřipouštím," řekla Krejčíková.

Martincová zatím ve Stromovce také neztratila ani set a semifinále na okruhu WTA zvládla na čtvrtý pokus. Proti Minnenové první set získala bez větších problémů, druhá sada byla náročnější. Martincová totiž dohrávala se zraněním a promarnila vedení 4:1. Minnenová vyrovnala, ale pak jí turnajová osmička vzala podání a poté při vlastním servisu rozhodla.

"Takhle nervózní jsem nikdy nebyla, hrozně to na mě padlo," řekla Martincová. "Za stavu 4:1 se soupeřka uvolnila a já si začala uvědomovat, že můžu vyhrát," řekla v rozhovoru na kurtu. "Snažila jsem se to dohrát, protože jsem začínala tuhnout a nemohla jsem pořádně švihnout," dodala Martincová, která si v pondělí také vylepší maximum v žebříčku. Nyní jí patří 78. příčka.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Česká tenistka Tereza Martincová (vpravo) si podává ruku po vítězném semifinále turnaje Livesport Prague Open s Belgičankou Greet Minnenovou.

Problémy s kolenem ve druhém setu příliš neřešila. "Na pravé koleno trpím, měla jsem v něm přetrhané vazy a teď jsem cítila, že se tam něco stalo. Ale nehrálo to roli. Nechala jsem to být a snad to bude v pořádku," řekla Martincová.

Ve finále bude jasnou favoritkou Krejčíková, ale s Martincovou má zatím negativní bilanci. Obě prohry však zaznamenala v roce 2016, loni v Ostravě ji porazila ve dvou setech.

"Mám radost, že se na českém turnaji potkají ve finále dvě Češky. Pro diváky je to super," řekla Krejčíková. "S Terkou jsem hrála loni, sice jsem ji porazila, ale zase to bude těžký zápas. Protože v posledních týdnech hrála dobře a povrch jí tady sedí," dodala.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Barbora Krejčíková v semifinále turnaje Livesport Prague Open 2021.

S Martincovou, kterou čeká první finále v kariéře, má zatím Krejčíková negativní bilanci. Obě prohry s aktuálně 78. hráčkou světa však zaznamenala v roce 2016, loni v Ostravě ji porazila ve dvou setech.

Ruud může triumfem v Bastadu překonat otce

Nejvýše nasazený norský tenista Casper Ruud postoupil do finále antukového turnaje v Bastadu po vítězství nad Španělem Robertem Carballésem 6:1, 6:4. O titul se v neděli utká s Argentincem Federicem Coriou, který v semifinále vyřadil Němce Yannicka Hanfmanna po setech 6:2 a 6:1.

Dvaadvacetiletý Ruud může v případě úspěchu překonat svého otce Christiana. Ten se do finále v Bastadu probojoval v roce 1995, ale prohrál s Brazilcem Fernandem Meligenim a titulu na okruhu ATP se do konce kariéry nedočkal.

Casper Ruud už má dva tituly a oba získal na antuce - loni v Buenos Aires a letos v květnu v Ženevě.

O sedm let starší Coria je ve finále poprvé. Mladší bratr někdejšího třetího hráče světa Guillerma Corii může přidat další titul do rodinné sbírky. Jeho sourozenec triumfoval na turnajích ATP ve dvouhře devětkrát.

O titul v Hamburku Krajinovič a Carreňo

Na antuce v Hamburku se utkají o trofej Srb Filip Krajinovič a Španěl Pablo Carreňo. Krajinovič den po vyřazení světové čtyřky Řeka Stefanose Tsitsipase přehrál krajana Lasla Djereho 6:4, 6:2 a bude usilovat o první triumf.

Carreňo, který už má pět titulů a letos nenašel přemožitele v Marbelle, dnes vyhrál nad Argentincem Federicem Delbonisem 7:6 a 6:3.

Zidanšeková a Burelová budou hrát v Lausanne o první titul na okruhu WTA

Z tenisového turnaje v Lausanne vzejde zbrusu nová šampionka na okruhu WTA. Do finále se probojovaly nejvýše nasazená Slovinka Tamara Zidanšeková a Francouzka Clara Burelová, které patří ve světovém žebříčku 125. místo.

Třiadvacetiletá Zidanšeková v semifinále porazila až 193. hráčku světa Belgičanku Marynu Zanevskou 7:5, 6:3 a má další pokus na premiérový triumf. Letos v dubnu neuspěla ve finále v Bogotě a předloni v Norimberku.

O tři roky mladší Burelová zvládla druhý francouzský duel po sobě. S pátou nasazenou Caroline Garciaovou sice ztratila první set, ale nakonec favorizovanou krajanku zdolala 5:7, 6:2, 6:2 a postoupila do svého prvního finále.

O kolo dříve Burelová vyřadila nasazenou dvojku Fionu Ferovou. Dosavadním maximem někdejší juniorské světové jedničky na okruhu WTA bylo čtvrtfinále.

Livesport Prague Open - Semifinále
Martincová - Minnenová 6:3. 6:4
Wangová - Krejčíková 1:6, 2:6
Čtyřhra - semifinále:
Hradecká, Bouzková (3-ČR) - Muhammadová, Sandersová (USA/Austr.) 6:3, 6:4
BASTAD (antuka, 481.270 eur):
Dvouhra - semifinále:
Coria (Arg.) - Hanfmann (Něm.) 6:2, 6:1
Ruud (1-Nor.) - Carballés (Šp.) 6:1, 6:4
HAMBURK (antuka, dotace 1 168.220 eur):
Dvouhra - semifinále:
Krajinovič (6-Srb.) - Djere (Srb.) 6:4, 6:2
Carreňo (2-Šp.) - Delbonis (Arg.) 7:6 (7:2), 6:3
LAUSANNE (antuka, dotace 235 238 dolarů)
Dvouhra - semifinále:
Zidanšeková (1-Slovin.) - Zanevská (Belg.) 7:5, 6:3
Burelová (Fr.) - Garciaová (5-Fr.) 5:7, 6:2, 6:2
BUDAPEŠŤ (antuka, dotace 235 238 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Putincevová (1-Kaz.) - Galfiová (Maď.) 6:2, 3:6, 6:2
Kalininová (Ukr.) - Collinsová (2-USA) 7:6 (7:5), 4:1 skreč.
Čtyřhra - finále:
Buzarnescuová, Stollárová (Rum./Maď.) - Korpatschová, Bolsovová (Něm./Šp.) 6:4, 6:4
NEWPORT (tráva, dotace 535 535 dolarů)
Dvouhra - semifinále:
Anderson (8-JAR) - Bublik (1-Kaz.) 4:6, 7:6 (7:3), 7:5.
Brooksby (USA) - Thompson (7-Austr.) 6:3, 7:6 (7:3).

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner