Hlavní obsah

Češi hlásí z Tokia další problém: třetí případ nákazy koronavirem

Aktualizováno

Třetí případ nákazy se objevil v české výpravě na letních olympijských hrách v Tokiu. Přímo v dějišti her měl pozitivní test Simon Nausch, trenér plážových volejbalistek Markéty Nausch Slukové a Barbory Hermannové. Informaci přinesl Radiožurnál, následně ji potvrdil Český olympijský výbor.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Beachvolejbalistky Markéta Nausch Sluková (vlevo), trenér Simon Nausch a Barbora Hermannová.

Článek

Olympijské hry v Tokiu ještě ani nezačaly a česká výprava hlásí už třetí koronavirový problém.  Po pozitivním testu na covid-19 u jednoho ze členů realizačního týmu odhalil nákazu každodenní test v olympijské vesnici u šestadvacetiletého plážového volejbalisty Ondřeje Perušiče. Teď se objevil třetí případ.

Přítomnost viru u trenéra plážových volejbalistek nejprve ukázal antigenní test a Nausch po potvrzení nálezu PCR testem odjel z olympijské vesnice do izolace, stejně jako o den dříve beachvolejbalista Ondřej Perušič. Ten ovšem narozdíl od Nausche byl očkován již oběma dávkami vakcíny.

„Vzhledem k předchozím případům v našem týmu jsme se snažili být extrémně opatrní, bohužel to nezafungovalo. Ale jsem skutečně rád, že jsem v izolaci dřív, než bych mohl ohrozit účast někoho jiného na hrách," uvedl Nausch, manžel své svěřenkyně Markéty Nausch Slukové.

Zatím není jasné, jak se Nauschův případ dotkne jeho svěřenkyň. Záležet bude na výsledcích úterních opakovaných testů Nausch Slukové a Hermannové. "Bohužel jsme se ráno probudily a dozvěděly se tuhle smutnou informaci. Simon byl na přetestování a bohužel mu vyšel i PCR test pozitivní. Takže šel do karantény a my s Bárou čekáme, co to pro nás bude znamenat jak pro dnešek, tak pro následující dny," řekla Nausch Sluková Radiožurnálu.

Obě zůstávají negativní a zatím můžou trénovat. Kromě tří případů pozitivních osob, které byly umístěny do karantény, je dalších osm lidí (osob blízkých nakaženým) v izolaci. Nejde však o sportovce, ale členy realizačních týmů. Seznam izolovaných blízkých kontaktů se ale ještě může zvýšit, česká výprava čeká na závazné pokyny od organizátorů Her. Pokud by do izolace musely i Nausch Sluková s Hermannovou, byl by tím jejich start v Tokiu reálně ohrožen.

Foto: VMLY&R | adidas

Beachvolejbalové jedničky Markéta Nausch Sluková a Barbora Hermannová.

"Blízké kontakty mají oddělené tréninkové sloty a oddělenou dopravu. Nesmějí chodit do jídelny, musí si zajišťovat stravu donáškou," popsal Doktor a dodal, že v tomto režimu by mohly plážové volejbalistky případně i nastoupit do turnaje, pokud zůstanou negativní.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

Česká výprava spolupracuje s organizátory her na podrobných opatřeních včetně sebeizolace možných blízkých kontaktů. „Nakazit se může kdokoli, rozhodně nejsme v podobné situaci sami. Alespoň je znát, že pravidelné testování funguje a zachytí pozitivní případy hned v počátku. Je to pro nás nepříjemné, ale vypořádáme se s tím," řekl šéf výpravy Martin Doktor.

Reklama

Související témata: