Hlavní obsah

Ševci nechtějí opakovat minulou sezonu. Úspěchem bude prostřední skupina, tvrdí Grygera

Zlín

Oproti čtrnácté příčce z poslední sezony si chtějí v nadcházejícím ligovém ročníku výrazně polepšit. Fotbalisté Zlína se ale budou muset obejít bez záložníků Janoška a Potočného, jimž skončilo hostování, a stopera Buchty, který po vypršení smlouvy přestoupil do Karviné, ale do týmu naopak přibyli Fillo, Hrubý a Reiter. Všichni byli dosud kmenovými hráči ostravského Baníku. K celku se navíc opětovně připojil středopolař Conde, jenž se musel na jaře vrátit do Afriky kvůli propadlým dokladům opravňujícím k pobytu v Česku.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zleva sportovní manažer fotbalového klubu FC Fastav Zlín Zdeněk Grygera a trenér Jan Jelínek.

Článek

„Do nejvyšší soutěže se vrací nadstavba. Budeme spokojeni, pokud se nám povede probojovat se do prostřední skupiny o sedmé až desáté místo. To bude pro nás úspěch," tvrdí zlínský generální manažer Zdeněk Grygera, který vítá, že do hledišť stadionů už může přijít pět tisíc diváků. „Snad nadcházející sezona proběhne komplet bez jakéhokoliv výrazného narušení," přeje si.

Ševci odehráli v rámci přípravy pět přátelských utkání. Porazili jen třetiligový Uničov, v dalších zápasech se Slovanem Bratislava, Trenčínem, Prostějovem a Brnem si připsali remízu. „Je jasné, že vítězství mohlo být víc, avšak je nutno vzít v úvahu, že jsme do všech duelů nastupovali z plné přípravy," říká kouč Fastavu Jan Jelínek.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zleva sportovní manažer fotbalového klubu FC Fastav Zlín Zdeněk Grygera a trenér Jan Jelínek.

Mužstvo převzal na sklonku uplynulého prvoligového ročníku po zkušeném Bohumilu Páníkovi a usiluje o změnu herního stylu. „Klukům se snažím vštěpit, aby hráli víc kombinačně a tlačili se častěji do soupeřovy šestnáctky. Jen tak se mohou zrodit gólové příležitosti," naznačuje Jelínek svoji trenérskou filozofii.

Nechává ho v klidu, že je podle sázkových kanceláří z šestnácti ligových koučů druhým hlavním adeptem na brzké odvolání. „Někdo si třeba pomůže k penězům," usmívá se. „Já to nesleduju, vůbec mě to nezajímá. Vytvářím si tlak sám na sebe a udělám maximum, abych přivedl mužstvo k takovému umístění, po kterém mně naopak vedení klubu prodlouží smlouvu," nedělá si Jelínek těžkou hlavu z předsezonních kurzů.

V koncovce budou Zlíňané znovu spoléhat na kapitána Tomáše Poznara. „Mám svůj soukromý střelecký cíl. Chtěl bych dosáhnout na dvouciferné číslo," prozradil vytáhlý útočník.

Foto: Sport.cz

Útočník Zlína Tomáš Poznar.

Poznar si pochvaluje nové tváře. „Filla, Hrubého i Reitera znám z působení v Baníku. Jsou to výborní fotbalisté a charakterově skvělí kluci. Věřím, že nám hodně pomohou. Loňská sezona se nám příliš nepovedla, ale už jsme ji hodili za hlavu. Ta, co přichází, bude z našeho pohledu rozhodně lepší," je přesvědčený.

Ševce čeká v neděli večer náročná ligová premiéra. Do Zlína dorazí mistrovská Slavia, která bude obhajovat titul. „Je jasné, kdo bude favoritem. Slavia je velkoklub, má neskutečně široký kádr. O obřím rozdílu v rozpočtech se není potřeba bavit. Čeká nás hrozně těžké utkání, ale určitě nesložíme zbraně dopředu. Na zápas se těšíme, a uděláme maximum, abychom uhráli solidní výsledek," předsevzal si Jelínek, jenž bude postrádat rekonvalescenty Filla a Jawa.

Reklama

Související témata: