Hlavní obsah

Strašák covidu opět sáhl do české výpravy! Nováček přijde o olympiádu, známé je i další jméno

Tokio
Aktualizováno

Špatným zprávám z olympijského Tokia z pohledu českých barev není konec. Čtvrtý den po sobě hlásí olympijská výprava nakaženého člena. Důsledky jsou tentokrát ze sportovního hlediska fatální, stolní tenista Pavel Širuček musel odstoupit ze svého premiérového olympijského turnaje.

Foto: ping-pong.cz

Stolní tenista Pavel Širuček přijde kvůli pozitivnímu testu na koronavirus o start na OH v Tokiu.

Článek

Z ideálního dopravního spojení z Prahy do Tokia se stala pro sportovce noční můra. Po přistání „covidového speciálu" měl pozitivní test Vlastimil Voráček, lékař nominovaný Českým tenisovým svazem, který nebyl očkovaný. Druhý den měl pozitivní test plážový volejbalista Ondřej Perušič, který přitom očkování podstoupil. Po něm se nepříjemnou zprávu dozvěděl beachvolejbalový kouč Simon Nausch a nyní i Širuček jako druhý ze sportovců.

Zatímco Perušič může živit naději, že do turnaje s parťákem Davidem Schweinerem nastoupí po uplynutí desetidenní izolace maximálně s jedním skrečovaným zápasem ve skupině, Širuček už byl při losu olympijského turnaje označen písmeny DNS značícími, že nebude moct startovat. Stolní tenisté svůj turnaj rozehrají už v sobotu, den po slavnostním zahájení.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

„Celá situace nás nesmírně mrzí. Moc jsem se obával toho, že dojde i ke sportovním tragédiím," neskrývá sportovní ředitel výpravy Martin Doktor. „Jenže šíření viru nikdo z nás nedokáže úplně ovlivnit, ať se chrání sebelíp. Musím říct, že obdivuji, s jakým postojem se k téhle situaci postavil jak Pavel, tak před ním i Ondra Perušič a Simon Nausch," uvedl Doktor.

Počet pozitivních sportovců v české výpravě nemusí být konečný. Po potvrzení případu zamířilo ve středu na přetestování PCR několik dalších sportovců, kteří byli označeni jako blízké kontakty, včetně plážových volejbalistek Markéty Nausch Slukové a Barbory Hermannové.

„Zatím čekáme na výsledky PCR testů, od toho se zásadně odvíjí, co s námi bude a jestli nás pustí na trénink. Případy přibývají, situace není ideální. Snažíme se udržovat v kondici, házely jsme si na šířku apartmánu medicinbalem, ale na písku jsme tu byly jen jednou, jinak nemůžeme z pokoje, což není adekvátní příprava," posteskla si Nausch Sluková.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Beachvolejbalistky Markéta Nausch Sluková (vlevo) a Barbora Hermannová před odletem na olympijské hry do Tokia.

Souběžně probíhá i pravidelné každodenní antigenní testování. „V tuto chvíli víme, že další dva sportovce čeká potvrzující PCR test," přiznal Doktor.

Celkem organizační výbor hlásil za poslední den osm nových případů pozitivního testu na covid spojených s olympiádou, jsou mezi nimi nizozemská skateboardistka Candy Jacobsová a taekwondistka Fernanda Aguirreová z Chile. V izolaci je rovněž americký plážový volejbalista Taylor Crabb.

Další případy přibývají zatím neoficiálně. A tak ředitel organizačního výboru Toširó Muto dokonce nevyvrátil, že by mohly hry být na poslední chvíli zrušeny.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

„Nemůžeme předpovídat, jak se bude koronavirová situace vyvíjet. Takže budeme pokračovat v diskusích, pokud by případů skokově přibývalo," řekl. S prohlášením, že takový scénář je vyloučen, hned přispěchal předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

Reklama

Související témata: