Hlavní obsah

Premiér Babiš zuří: Neočkovaný český lékař? Situace bude stát peníze i daňové poplatníky

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje za skandální, že na olympijské hry do Tokia letěl s českou výpravou lékař neočkovaný proti covidu-19. Novinářům dnes při návštěvě průmyslové zóny v Kvasinách řekl, že je to nefér vůči sportovcům i daňovým poplatníkům a hrubě se mu to nelíbí.

Foto: David Taneček, ČTK

Předseda vlády Andrej Babiš

Článek
Fotogalerie

Server Seznam Zprávy ve středu uvedl, že prvním členem české výpravy s pozitivním testem na covid-19 po příletu do dějiště her v Tokiu byl lékař Vlastimil Voráček. Portál doplnil, že lékař není proti koronaviru očkován. "Považuji to za skandální, hrubě se mi to nelíbí. Vůbec nechápu, jak se to mohlo stát," uvedl Babiš.

Premiér v posledních dnech navštěvuje kraje, kde se otevírají centra pro očkování proti covidu-19 bez předchozí registrace. "Všude přesvědčujeme lidi, aby se naočkovali. A tady lékař naší delegace není naočkován. Je to hlavně nefér vůči sportovcům, kteří bohužel asi nebudou moci nastoupit," uvedl. Doplnil, že "neuvěřitelná" situace bude stát peníze i daňové poplatníky.

Český olympijský výbor (ČOV) dnes uvedl, že jeho předseda Jiří Kejval a místopředseda Filip Šuman začali vyšetřovat události v olympijském speciálu, kterým v pátek odletěli do Tokia Češi, u nichž se objevil koronavirus. Zatím se jedná o šest případů, počínaje Voráčkem, kterého odhalily už testy na letišti v Tokiu, přes plážového volejbalistu Ondřeje Perušiče, trenéra beachvolejbalistek Simona Nausche a stolního tenistu Pavla Širučka až po naposledy zachycené plážovou volejbalistku Markétu Nausch Slukovou a cyklistu Michala Schlegela.

Podle potvrzených informací ČTK na palubě občas někdo během čtrnáctihodinového letu roušku sundal. Například nakažený Perušič ale měl v letadle nasazený respirátor a je očkovaný proti koronaviru. Vedení výpravy bezprostředně po prvním zachyceném případu ubytovalo všechny sportovce z tohoto letu na jednolůžkových pokojích a doporučilo jim, aby se drželi stranou od ostatních.

Po celou dobu letu budeme mít roušku, říkají před cestou do Tokia čeští atleti

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

Reklama