Hlavní obsah

Zase jsme outsideři. Jenže musíme hrát mnohem líp, vědí basketbalisté

Michal Osoba (Tokio)Sport.czPrávo

Cesta za vítězstvím proti Íránu, pro české basketbalisty z pohledu postupových ambicí povinná, byla poněkud kostrbatá. Teď už se tým kouče Ronena Ginzburga vrací do role outsidera. Ve středu od 14.00 českého času vyzve Francouze, bronzové medailisty z posledního mistrovství světa, kteří na úvod olympijského turnaje zaskočili hvězdný americký výběr.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Český basketbalista Blake Schilb při utkání s Íránem.

Článek

Český tým v poslední době už několikrát dokázal zaskočit celky ze světové špičky. Předloni na světovém šampionátu Turecko, při letošní olympijské kvalifikaci Kanadu i Řecko. „Vyhovuje nám být papírově slabší," připouští kapitán Tomáš Satoranský.

I Francouzi přitom dokážou mít výkyvy. „V přípravě nehráli úplně dobře, podlehli i Japonsku, tak se může stát cokoliv," věří Patrik Auda, nejlepší český střelce proti Íránu.

Francouze v Tokiu potkali komplikace, několik členů realizačního týmu muselo do karantény, ale do turnaje v Saitama Areně vstoupili impozantně. Američanům připravili první olympijskou porážku po 17 letech, střelecky zářili rozehrávač Evan Fournier a pivot Rudy Gobert.

Foto: Charlie Neibergall, ČTK/AP

Tomáš Satoranský (vlevo) v utkání s Íránem.

„Mají hodně vysoký a fyzický tým, skoro všechny hráče z Euroligy nebo NBA," charakterizuje Auda středečního soupeře. „Zatímco Írán byl atypické družstvo, francouzský basketbal známe, doufám, že nám bude víc vyhovovat," věří Satoranský.

Češi vědí, že ve výkonu proti Íránu měli spoustu rezerv a tolik chyb si ve středu nemůžou rozhodně dovolit. Získali další tři dny na aklimatizaci a místo nezvykle dopoledního duelu s Íránem budou nastupovat od devíti večer místního času.

„Musíme hrát mnohem líp, abychom Francii porazili," má jasno kouč Ginzburg. „Když dáme dohromady naše zkušenosti a energii a zvládneme se soustředit celých čtyřicet minut, věřím, že máme dobrou šanci," říká veterán Blake Schilb v narážce na herní výpadky v závěrech utkání, které český tým potkávaly při kvalifikačním turnaji i v zápase s Íránem.

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

Patrik Auda a Íránec Arsalan Kazemí (41).

Sedmatřicetiletý Schilb přitom do Tokia dorazil až v pátek jako poslední z českého kádru, přesto podal spolehlivý výkon a sehrál klíčovou roli v úspěšně zvládnuté dramatické koncovce. „Regenerace před dalším zápasem? Hodně piva," rozesmál se. „Samozřejmě si dělám legraci. Díval jsem se na další sporty, volal si s rodinou a kamarády a snažil se chvíli nemyslet na basketbal, na který se poslední týdny hodně soustředíme," popisoval rodák z amerického Illinois.

Reklama

Související témata: