Hlavní obsah

TOKIJSKÝ ZÁPISNÍK: Závan normálnosti

O rok odložená olympiáda v Tokiu je navzdory pokračující pandemii koronaviru tady a čtenářům Práva a Sport.cz zprostředkovávají zpravodajství přímo z Japonska reportéři Michal Osoba, Radek Malina a Pavel Novotný. Své nejen sportovní postřehy z místa zaznamenávají do Tokijského zápisníku.

Foto: Sport.cz s Profimedia.cz

Tokijský zápisník

Článek

Byly to výjimečné okamžiky. Fanoušci na sportovištích olympijských her v Tokiu, byť je přístup diváků zakázaný. V případě cyklistiky, alespoň té silniční a horské, se bojovalo o zlato v jiné prefektuře, a tak si vyvolení sportovci užili boje pod pěti kruhy se vší parádou.

Když peloton při silničních závodech vyrazil z hermeticky uzavřeného parku v Tokiu, byli cyklisté, respektive cyklistky zaskočeni nebývalým zájmem. Vystavit bariéry podél silnice totiž Japonci nenapadlo. A když pak závodníci opustili prefekturu Tokio, kde platí nouzový stav, mohli si připadat jako na normálních hrách.

Silnice lemovaly davy, na cílovém okruhu autodromu ve Fuji pak několik tisíc Japonců zaplnilo tribuny a nadšeně aplaudovali vítěznému Carapazovi, stejně jako všem poraženým finišujícím s propastným mankem.

Zcela jinou dimenzí byla horská cyklistika. Závod mužů i žen konající se v areálu v Izu nabídl s ohledem na podmínky her, kam byl nejprve zapovězen přístup zahraničním fanouškům a před olympiádou kvůli horšící se pandemické situaci i těm domácím, nebývalý zážitek.

Bikeři i bikerky si užívali mohutné povzbuzování, netypické pištění i ohromující potlesk. A domácí Kohei Jamamoto si musel připadat jako Alenka v říši divů. Pravda, ambiciózní cíl o pozici mezi osmi nejlepšími nenaplnil. Cílem projel devětadvacátý se ztrátou přes sedm minut. Ovšem fanoušci jej oslavovali jako šampiona. Dlouhým potleskem odměnili jeho srdnatý boj, disciplinovaně pak stáli frontu společnou fotografii či autogram.

Alespoň slabý závan normálnosti v pandemií pokřiveném olympijském koloběhu...

Jako sportovní novinář pracuje Radek Malina od roku 1996. Nejprve v redakci Kladenských novin, později Kladenského deníku, od prosince 1999 píše pro deník Právo a od roku 2003 i pro nejnavštěvovanější český sportovní web Sport.cz. Zúčastnil se dvou mistrovství Evropy ve fotbale, dvou letních a třech zimních OH.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články