Hlavní obsah

Chicago získalo z Vegas kanadského brankáře Fleuryho

Kanadský hokejový gólman Marc-Andre Fleury míří z Vegas do Chicaga. Šestatřicetiletý letošní držitel Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře NHL opouští Golden Knights po čtyřech letech. Blackhawks za trojnásobného vítěze Stanley Cupu z let 2009, 2016 a 2017 s Pttsburghem poslali do Vegas třiadvacetiletého finského útočníka Mikaela Hakkarainena, který zatím hrál jen na farmách.

Foto: Profimedia.cz

Kanadský gólman Marc-Andre Fleury míří z Vegas do Chicaga

Článek

Fleury je po 20 letech prvním gólmanem od Dominika Haška, jenž byl po zisku Vezina Trophy před následující sezonou vyměněn. V roce 2001 trejdovalo Buffalo slavného českého brankáře do Detroitu, s nímž hned v následujícím ročníku získal Stanley Cup.

Podle sportovního webu The Athletic se Fleury dozvěděl o výměně ze sociálních médií a jeho agent Allan Walsh naznačil, že uvažuje o konci kariéry. "Marc-Andre si vezme čas na to, aby probral situaci se svou rodinou, a bude vážně zvažovat svou hokejovou budoucnost," napsal na Twitteru Walsh.

Fleury má ještě na nadcházející sezonu platný tříletý kontrakt na 21 milionu dolarů. V základní části odchytal 36 zápasů a byl třetí s průměrem 1,98 obdržené branky na zápas, s úspěšností zákroků 92,8 procenta i se šesti čistými konty. V play off měl ze 16 duelů průměr 2,04, úspěšnost 91,8 procent a udržel jednou nulu.

"Příležitost získat vítěze Vezina Trophy je vzácná a nelze ji nevyužít. Marc-Andre bude pro nás posilou na brankářském postu, zlepší naší defenzivu a bude mít vliv na celkový rozvoj Blackhawks. Gólman jako on v týmu posune talentované hráče na naší soupisce do lepší pozice, aby měli šanci dosáhnou na úspěch," řekl generální manažer Chicaga Stan Bowman.

Fleury je v historickém pořadí gólmanů v NHL třetí se 492 výhrami z 883 utkání. Jednička draftu z roku 2003 si drží průměr 2,55, úspěšnost 91,3 procenta a vychytal 67 čistých kont. V play off nastoupil v 162 duelech, má průměr 2,53, úspěšnost 91,2 a udržel 16 nul.

Vegas bude sázet na třicetiletého Švéda Robina Lehnera, jehož získalo loni na konci února právě z Chicaga a v říjnu s ním podepsalo pětiletý kontrakt na pět milionů dolarů. V uplynulé sezoně společně s Fleurym získali William M. Jennings Trophy pro brankáře týmu s nejnižším počtem obdržených branek v základní části.

Útočník Bučněvič se upsal St. Louis na čtyři roky

Hokejový útočník Pavel Bučněvič podepsal v NHL čtyřletou smlouvu se St. Louis na 23,2 milionu dolarů. Šestadvacetiletý Rus se mohl ve středu stát chráněným volným hráčem. Blues získali Bučněviče v pátek z New York Rangers výměnou za kanadského forvarda Sammyho Blaise a právo výběru ve druhém kole draftu v příštím roce.

Bučněvičovi končí dvouletý kontakt na 6,5 milionu dolarů. Přestože ve zkrácené sezoně sehrál jen 54 zápasů, vytvořil si maximum za pět let působení v NHL se 48 body za 20 branek a 28 asistencí. V týmové tabulce produktivity se dělil o čtvrté místo a v počtu gólů o druhou pozici, v obou případech s Chrisem Kreiderem.

Rangers si bývalého hráče Čerepovce a Petrohradu vybrali v roce 2013 ve třetím kole draftu na 75. pozici. V 301 duelech v NHL si připsal 195 bodů (79+116). V osmi duelech play off zaznamenal jednu asistenci.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články