Hlavní obsah

Lepší mrtvej frajer než živej s**č! Českou naději ženou za medailí i motivační hesla

Michal Osoba (Tokio)Sport.czPrávo

Má své rituály, které neopustí při Českém poháru ani při premiéře své disciplíny na olympijských hrách „Pomáhají mi dostat se do klidu,“ říká kanoistka Tereza Fišerová, která suverénně prošla ze třetího místa kvalifikace. Semifinále pojede ve čtvrtek v 7.00 SELČ, boj o medaile je na programu o dvě hodiny později.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Tereza Fišerová hladce postoupila do semifinále soutěže kanoistek

Článek

Projde si trať nejprve rychle, poté s trenérem Lukášem Kubričanem i pomalu. „Pak si dám pěstičku s fyzioterapeutkou, ťuknu si na helmu," popisuje. A na samém startu si zopakuje dvě věty. „Výdech, nádech, vítr v zádech, na to máš, ty to zvládneš," zní ta první. Druhá, která byla heslem i jejího vzoru a bývalého kanoisty Ivana Pišvejce je lehce peprnější: „Lepší mrtvej frajer než živej s**č."

Tak se Fišerová dostane do ideálního nastavení a zbaví nervozity, která se u ní projevuje špatným spánkem před závody. „Zásadní je dýchání, to mi poradila psycholožka," pochvaluje si spolupráci s Veronikou Balákovou.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Kanoistka Tereza Fišerová z ČR.

Trať ve slalomové centru Kasai je náročná, zvlášť pro singlkanoistky. Ale Fišerová je poslední, komu by to vadilo. „Čím těžší, tím jsem radši. Mám větší sílu v rukou a vytáhnu se z válců, což je tu hodně důležité," ví třiadvacetiletá kanoistka.

Po závodě kanoistů si na chvíli vzala do ruky stříbro Lukáše Rohana. „Hezké, ale pěkně těžké," hlásila. Ráda by si ve čtvrtek potěžkala svůj kov, však ze světových i evropských šampionátů už má pěknou řádku medailí. „Každý sportovec na olympiádě chce vyhrát, nikdo z nás vodáků není výjimkou. Ale chci se zaměřit hlavně na svůj výkon, ne na výsledek," hlásí.

Reklama

Související témata: