Hlavní obsah

Když tady umřu, kdo za to ponese odpovědnost? zuřila tenisová hvězda. A není sama

Tokio
Aktualizováno

Pod obrovskou vlnou kritiky se na olympijských hrách v Tokiu ocitají organizátoři tenisového turnaje. Hráči se bouří, že místo večerních bloků jsou nuceni hrát zápasy klidně i v pravé poledne, kdy teplota na kurtech atakuje hranici čtyřiceti stupňů. Právě kvůli nesnesitelnému vedru a totálnímu vyčerpání vzdala ve středu čtvrtfinále proti Markétě Vondroušové Španělka Paula Badosaová, pořádně vytočená byla téhož dne během svého osmifinále proti Fabiu Fogninimu z Itálie i světová dvojka Daniil Medveděv z Ruska.

Foto: Mike Segar, Reuters

Vyčerpaný Daniil Medveděv

Článek

Jeho zápas začínal po jedenácté hodině místního času, a když po dvou a půl hodinách urval po třísetové bitvě postup mezi nejlepší osmičku, teploměr už ukazoval čtyřicítku. A k tomu si připočtěte vlhkost, která dosahovala 79 procent...

Hned dvakrát si Medveděv během duelu vyžádal lékařské ošetření a bylo jasně patrné, jak mu vůbec není po chuti rvát se v tenisovém areálu Ariake o postup v pravé poledne v té největší výhni.

A když se jej ve druhém setu zkušený španělský sudí na umpiru Carlos Ramos zeptal, jestli je i v tak náročných podmínkách schopen pokračovat ve hře, nebral si Medveděv servítky.

„Mohu zápas dokončit, ale mohu taky zemřít. Pokud umřu, kdo za to ponese odpovědnost?" vypálil Medveděv.

A opět tak sílí otázky, proč organizátoři nenaplánují více zápasů na večer, jak po tom volá většina hráčů včetně Novaka Djokoviče.

Foto: Mike Segar, Reuters

Daniil Medveděv během zápasu s Fabiem Fogninim.

„Mohli by to tak udělat, ale nemyslím si, že k tomu uprostřed turnaje přistoupí. A další vtip je, že přestávka na výměnu stran je jen minutová. Když se zeptáte 200 tenistů, jsem přesvědčený, že 195 z nich vám řekne, že je to vtip a pauza by měla být minutu a půl jak na turnajích ATP," pokračoval Medveděv a prohlásil, že „byl zralý na to, aby na kurtu padnul".

Foto: Mike Segar, Reuters

Daniil Medveděv si během utkání s Italem Fogninim musel dvakrát vyžádat medical timeout.

Na vedro si ve středu stěžoval i Argentinec Diego Schwartzman po třísetové prohře s Rusem Chačanovem. „Nutit nás hrát v pravé poledne ve čtyřicetistupňovém vedru, pro to neexistuje vysvětlení," postěžoval si dřívější přemožitel Tomáše Macháče. Organizátoři následně přišli s tím, že od čtvrtka zvažují posunutí zápasů na pozdější hodinu.

Na obrovskou vlnu kritiky Mezinárodní tenisová federace nakonec přeci jen zareagovala a oznámila, že přistoupí ke změně. „V zájmu zdraví hráčů a po rozsáhlých konzultacích začnou od čtvrtka 29. července zápasy od 15 hodin místního času," uvedla ve středu odpoledne SELČ Mezinárodní tenisová federace na svém Twitteru.

Reklama

Související témata: