Hlavní obsah

První olympijská medaile pro Slovensko. A hned zlatá!

Aktualizováno

Zuzana Rehák Štefečeková zvítězila ve střelbě na trap a získala na olympijských hrách v Tokiu první medaili pro Slovensko. Sedmatřicetiletá slovenská vlajkonoška porazila v souboji o zlato Američanku Kayle Browningovou a po stříbrech z Pekingu a Londýna se dočkala nejcennější medaile.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Zuzana Rehák Štefečeková zvítězila ve střelbě na trap

Článek

Rehák Štefečeková v kvalifikaci trefila všech 125 ran a vytvořila nový světový rekord. Bezchybným nástřelem překonala o dvě rány dosavadní maximum Finky Satu Mäkeläové-Nummelaové z roku 2019.

Ve finále sice dvojnásobná mistryně světa minula z 50 pokusů hned sedmkrát a na chvíli přepustila průběžnou první příčku Browningové, nakonec se ale dokázala vrátit do čela.

"Cítím se skvěle, protože jsem měla 125 ze 125 v kvalifikaci, ale hodně lidí ví, že mám buď dobrá, nebo úplně špatná finále. Tohle bylo jedno z těch lepších a jsem ráda, že to skončilo zlatou medailí," radovala se Rehák Štefečeková.

Rodačka z Nitry se do elitní společnosti vrátila poté, co poslední olympiádu v Riu de Janeiro vynechala kvůli mateřské pauze.

"Mám doma dvě děti, takže nejtěžší na tom všem bylo od nich odjet. Nemám navíc ani tolik možností trénovat na střelnici," uvedla. "Když se vám ale narodí dětí, poznáte, co je ve vašem životě nejdůležitější. Jsem za tuhle medaili velmi šťastná, nicméně už před finále jsem manželovi psala: Mám radost, že jsem ve finále, ale zlato mám ve vás doma. Když máte děti, je pak i život na střelnici mnohem snazší," prohlásila Rehák Štefečeková.

Třetí skončila Alessandra Perilliová ze San Marina, která pro svou zemi vybojovala premiérovou olympijskou medaili. Jihoevropský stát, kde žije zhruba 34 tisíc lidí, se tak stal zemí s nejmenším počtem obyvatel, která kdy získala medaili na letních OH. Tento primát San Marino po pár dnech uzmulo Bermudám, které jsou téměř dvakrát lidnatější.

"Je to má první medaile a první pro mou zemi. Jsme sice malá země, ale velmi hrdá," uvedla Perilliová. "Je mi jasné, že teď v San Marinu všichni šílí a pláčou. Teď už určitě ano. Necítila jsem však na sebe od nikoho žádný tlak. Všichni mě podporovali. Jediné, co mohu vzkázat, je: Sportujte a sněte," dodala střelkyně.

Sportovní střelba:
Ženy:
1. Rehák Štefečeková (SR) 43
2. Browningová (USA) 42
3. Perilliová (San Mar.)
4. Scanlanová (Austr.)
5. Stancová (It.)
6. Smithová (Austr.).

Reklama

Související témata: