Hlavní obsah

Panenka: Mé srdce tlouklo pro Rapid, ale ten mě zklamal. Sparta postoupila zaslouženě

V Rapidu jsem prožil nejkrásnější a samozřejmě i nejúspěšnější léta fotbalové kariéry, takže srdce mi před týdnem ve Vídni i ve středu večer při odvetě na pražské Letné tlouklo pro zelenobílé barvy, objektivně však musím uznat, že Sparta zamířila do další kvalifikační fáze Ligy mistrů zcela zaslouženě. Jednoduše proto, že chtěla daleko víc než Rapid. Vstřelit góly, vyhrát, postoupit...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost fotbalistů Sparty po odvetě 2. předkola Ligy mistrů s Rapidem Vídeň.

Článek

Už sestava Rapidu mě trochu zaskočila. Pochopitelně nevím, co vedlo trenéra Kühbauera ke změnám, které ve složení mužstva udělal, jakou roli sehrál zdravotní stav hráčů nebo zda šlo o reakci na nečekanou sobotní ligovou prohru na domácím hřišti s Hartbergem. Až tak blízko jsem se k mužstvu nedostal, abych znal všechny podrobnosti.

Mladý záložník ze St. Pöltenu Robert Ljubičič, který patřil v prvním střetnutí k nejlepším hráčům, nenastoupil ani v sobotním ligovém střetnutí s nováčkem Hartbergem, protože si do nové sezony přenesl distanc na pět zápasů za vyloučení v minulém ročníku. Evropské poháry samozřejmě hrát může, ale v Praze se neobjevil ani na lavičce náhradníků. Podle zpráv, k nimž jsem se dostal, měl být údajně důvodem pozitivní test na koronavirus.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Rosický a Pavel Vrba emotivně oslavují postup přes Rapid Vídeň.

Autor obou gólů z prvního střetnutí Knasmüllner se dostal na hřiště až na posledních dvacet minut. Jak jsem slyšel, teprve dohání manko v kondici.

Překvapením pro mě byl i herní projev Rapidu, který mě zklamal. Hosté hráli hodně pasivně, bránili, vyčkávali, do útočení se nepouštěli a za celý zápas si připravili jedinou šanci. A dokonce až v 85. minutě. Spartě sice při ní zatrnulo, nicméně jediná příležitost za celých devadesát minut je na mužstvo myslící na postup hodně málo.

Pochopitelně, zmiňovaná porážka v domácí ligové soutěži se mohla na sebevědomí a sebedůvěře hráčů Rapidu podepsat, jenže v Praze šlo o další cestu Ligou mistrů a té byla evidentně daleko víc lačná Sparta.

Na průběh střetnutí měla docela určitě vliv penalta, kterou sudí odpískal už po čtvrthodině. Podle mého byla hodně přísná, protože ani z televizního záznamu nebylo patrné, že by došlo ke kontaktu, natož faulu. Pešek situaci trochu přihrál a svému mužstvu tím hodně pomohl. Už po patnácti minutách byl výsledek prvního zápasu srovnán a Sparta tak měla psychicky navrch.

A do její hry se do promítlo. Byla dravější, útočnější, měla mnohem víc šancí. Šla usilovně za druhým gólem znamenajícím postup, nakonec ho vstřelila a zaslouženě postoupila.

Teď ji ovšem čeká ve 3. předkole Monako, což bude jiná klasa. Ale s vědomím, že má účast v základní skupině Evropské ligy jistou, se Sparta o překvapení pokusit může.

Postoupí Sparta letos do základní skupiny Ligy mistrů?
Ano
41,9 %
Ne
58,1 %
Celkem hlasovalo 9820 čtenářů.

Reklama

Související témata: