Hlavní obsah

Maminko, musím za klukama, mám vás moc rád! Jak se rodila zlatá linka Praha-Tokio

Praha

V pražské Troji bylo v pátek ráno hodně živo, až si kolemjdoucí museli říkat, co se to na tamním kanále jede za závody. Tradiční vodácký moderátor Dan Stach, řev fanoušků… Jen místo slalomové trati oči diváků směřovaly k velkoplošné obrazovce a tlačily do cíle na vzdálenost mnoha tisíc kilometrů Jiřího Prskavce.

Foto: ČTK

Český reprezentant Jiří Prskavec získal zlato ve finále vodního slalomu na olympiádě v Tokiu.

Článek

Dorazili slalomáři chystající se na víkendové závody, lidé z klubu podílející se na organizaci, ale nejnervózněji u obrazovky přešlapovali Prskavcovi nejbližší, maminka Marcela a manželka Tereza se dvěma synky, dvouletým Jiřím a tříměsíčním Marečkem.

Však i do televizního přenosu pronikly jedny z prvních slov čerstvého olympijského šampiona po dojezdu. „Maminko, já musím tady za klukama. Mám vás moc rád," loučil se do telefonu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Jiří Prskavec (@jiriprskavec)

„Byly jsme domluvené s fyzioterapeutkou Markétou, která byla na místě, že kdyby se to povedlo, Jířa mě chce slyšet. Tak mi hned zvonil telefon, utekla jsem od obrazovky pryč a mluvili jsme spolu," vyprávěla Tereza Prskavcová.

Moc si toho říct nezvládli. „Já byla strašně ráda, že ho slyším a plakala jsem. Jak tam bylo hodně emocí, ani si to moc nepamatuju. Pak jsem předala telefon Jířově mámě a plakaly jsme obě," popisovala, co se dělo, když z ní spadl stres z manželova závodu.

Starší syn Jiřík se u semifinálové jízdy nasnídal, poskládal si dětské puzzle a pak už zmerčil, že na obrazovce bude táta. „Pozná ho, ale hodinu koukat na televizi samozřejmě nevydrží a táta většinou jezdí až na konci," usmívala se.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Olympijský vítěz Jiří Prskavec slaví v cíli závodu

„Tak tam Jiřík skákal, Marečka jsem měla v nosítku, ale oba chtěli být u mě a bylo to strašně pěkné. I když asi na mě poznali, jak jsem nervózní," přiznávala Prskavcová, která svého partnera vždy doprovázela na závody včetně minulé olympiády v Riu, po níž si udělali společnou dovolenou v Patagonii. Letos to kvůli opatřením i čerstvě narozeném potomkovi nešlo.

„Když jsem na místě, stejně většinou koukám na obrazovku, jiné to bylo v tom, že jsem nemohla běžet do cíle a místo toho běžela telefonovat," srovnávala. „A řekla bych, že v Troji byla lepší atmosféra než na místě," tušila a už vyhlížela pondělní návrat svého zlatého muže po téměř měsíci.

„Strašně se těším, až bude doma, snad nám ho tu aspoň hodinek nechají," říkala v předtuše množství povinností. „Jsem na něj hrdá. Ale to bych byla v každém případě, tohle je jen taková třešnička na dortu," dodala manželka olympijského vítěze.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

Reklama