Hlavní obsah

Bach ocenil odvahu Bilesové přiznat psychické problémy

Tokio

Prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach označil za obdivuhodné, jak se slavná gymnastka Simone Bilesová postavila ke svým psychickým problémům. Hvězdná Američanka odstoupila na OH v Tokiu ze soutěže družstev a nenastoupila do finále víceboje s přiznáním, že se musí soustředit na své duševní zdraví.

Foto: Mike Blake, Reuters

Americká sportovní gymnastka Simone Bilesová

Článek

"Můžu říct jen to, že jsme s ní," uvedl Bach v rozhovoru s malou skupinou novinářů v Tokiu.

Bilesová si vysloužila od velké části veřejnosti ocenění za to, že se nebála o své nejistotě a psychických démonech promluvit. To přišlo obdivuhodné i šéfovi MOV. "Měl jsem krátkou příležitost s ní mluvit bezprostředně po soutěži družstev. Opravdu obdivuju, jak se s tou situací vyrovnává," řekl Bach, sám olympijský vítěz v šermu z roku 1976.

"Přiznala, že má problém. Už to je odvážné. Kdo by před rokem měl odvahu připustit, že má potíže s psychickým zdravím?" uvedl Bach, jenž ocenil i další věc: "Fandění reprezentačním kolegyním. Přišla a podporovala svou náhradnici ve finále víceboje. To je obrovská lidská kvalita a olympijský duch v ryzí podobě," dodal německý funkcionář.

Nástupkyní Bilesové na vícebojařském trůnu se stala její krajanka Sunisa Leeová. Čtyřnásobná šampionka z Ria de Janeiro Bilesová by se mohla v Tokiu představit ve čtyřech finále na nářadích, ale zatím není jasné, zda do nich nastoupí.

Reklama