Hlavní obsah

Chudák Verstappen. Ambice na titul mu ničí Mercedes. Co řekl ke kolizi Bottas?

Finský pilot Valtteri Bottas uznal, že si zaslouží kritiku za způsobení nehody v úvodu Velké ceny Maďarska. Po špatném startu z druhé pozice nedobrzdil na mokré trati nájezd do první zatáčky a po nárazu do Landa Norrise stál na začátku série kolizí, po nichž muselo odstoupit dalších pět pilotů. Jezdec Mercedesu dostal od komisařů trest v podobě ztráty pěti míst na startu příští GP Belgie. Stejnou penalizaci obdržel i Lance Stroll, který hned na to vyřadil Charlese Leclerca.

Foto: David W Cerny, Reuters

Pilot McLarenu Lando Norris naráží do Maxe Verstappena z Red Bullu, na začátku série kolizí byla dvojka Mercedesu Valtteri Bottas.

Článek

"Myslím, že veškerá kritika na mou hlavu bude fér. Měl jsem špatný start a nevyřešil tu následnou situaci dobře," citovala Bottase BBC. "Špatně jsem odhadl, kdy jít na brzdy. Jsem zodpovědný za to, že jsem trefil Landa a ten pak sebou vzal další lidi," uznal finský jezdec.

Vedle vyřazení Norrise nebo Sergia Péreze ale incident ovlivnil i Maxe Verstappena. Právě do jeho vozu Norris nekontrolovatelně narazil a poškodil mu jej natolik, že s ním pilot Red Bullu zvládl dojet jen na desátém místě a přišel o vedení v šampionátu. Po diskvalifikaci původně druhého Sebastiana Vettela skončil Nizozemec devátý, ale na Bottasova týmového kolegu z Mercedesu Lewise Hamiltona, kterému výrok komisařů závodu přinesl posun z třetího místa na druhé, ztrácí nyní osm bodů.

"Zase jsem skončil mimo trať kvůli Mercedesu, což je přesně to, co nechcete," řekl Verstappen v narážce na minulou GP Británie, kdy závod nedokončil pro změnu po havárii s Hamiltonem. "Přišel jsem o celou jednu část auta. Podvozek byl taky hrozně poničený. Upřímně řečeno, nedalo se s tím jet, ale snažili jsme se udělat maximum a nakonec máme alespoň bod. Není to to, co jsme chtěli, ale aspoň něco. Když se stane něco takového, nemůžete udělat vůbec nic. V takový moment je ve vás jen zklamání," doplnil Nizozemec.

Foto: David W Cerny, Reuters

Havarovaný vůz Valtteriho Bottase

Rozhořčení po nehodě byli i další závodníci. Zatímco Leclerc, který těsně poté doplatil na jinou kolizi se Strollem, netajil na twitteru frustraci a označil situaci v první zatáčce za "bowling", Norris, který přišel kvůli Bottasovi o sérii 15 bodovaných umístění, volal po trestu.

"Bottas za mnou přišel a omluvil se. Ano, omluvy jsou sice hezké, ale nic to nezmění na výsledku. Prostě jste v první kole, nikdo z nás nechce udělat nic hloupého, ale on to udělal. Prostě to zničil. Pokud tedy já dostanu penalizaci, když na ostatních tratích nedělám nic špatného, pak by on měl dostat o dost větší trest. Snad mají komisaři rozum," prohlásil jezdec McLarenu.

Bottas následně trest obdržel a v příštím závodě v Belgii 29. srpna odstartuje o pět míst níže, než skončí v kvalifikaci. Stejnou penalizaci dostal také Stroll. "Vím, že to nebylo dobré a nebylo to dobré ani pro ostatní závodníky kolem mě. Určitě jsem to ale neudělal schválně," dodal Bottas.

Reklama