Hlavní obsah

Neskutečné! Sedm měsíců po porodu slaví Češka velký návrat i s rekordem

Tokio

Je to přesně sedm měsíců, kdy se jí narodil syn Kaapo, a česká mílařka Kristiina Mäki oslavila malé jubileum parádně. V rozběhu olympiády mělo hned třináct jejích soupeřek lepší letošní maximum, ale rodačka z finského Seinajöki se na patnáctistovce probila mezi postupující šestku ve výrazném osobním rekordu 4:04,55. Ze dva roky starého maxima z mistrovství světa v Dauhá ubrala přes dvě sekundy a zařadila se na druhé místo české historie.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Finka Sara Kuivistová a česká mílařka Kristiina Mäki měly po rozběhu olympijského závodu na 1500 metrů důvod k radosti.

Článek

Cesta novinářskou mixzonou jí zabrala dvakrát více času než ostatním atletům, svůj letošní příběh popisovala trpělivě v češtině a pak i finským žurnalistům. „Nejtěžší bylo, že mi na začátku věřilo tak pět lidí. Ne, že by mě to odrazovalo, ale občas bylo těžké přesvědčit i sebe. Když jsem poprvé vyběhla a běžela stovku za 24 sekund, bylo to strašné," vrací se vzpomínkách do období krátce po porodu, který měla 2. ledna.

„Měla jsem termín o týden později, ale Kaapo mi dal čas navíc," usmívala se 29letá běžkyně. První závod na dráze běžela koncem května a jen pozvolna se přibližovala časům, na které byla zvyklá před narozením syna.

Foto: Phil Noble, Reuters

Česká mílařka Kristiina Mäki slaví společně s Finkou Sarou Kuivistovou postup do semifinále olympijských her v Tokiu.

Každý týden přípravy ale byl znát, předolympijské soustředění už dávalo Mäki naději na povedenou olympijskou premiéru. „Před závodem jsem si přála, ať se běží rychle, nebo ať postoupím," přiznávala. Klaplo oboje.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

Závěr rozběhu byl ale těsný, mílařky protínaly cílovou čáru v desetinových rozestupech. A bylo třeba skončit v elitní šestce. „Asi 150 metrů před cílem jsem začala počítat, že jsem sedmá a jedna přede mnou vypadala, že nemůže. Tak jsem šla poslední stovku úplně naplno," popisovala svůj finiš se šťastným koncem.

„Věřila jsem, že semifinále není nereálné, i když jsem tu papírově byla asi dvacátá z patnácti," usmívala se. Také když si za cílem gratulovaly k postupu a osobním rekordům s kamarádkou Sarou Kuivistovou, Finka jí obdivně říkala: „Jsi hustá, takhle brzo po porodu."

Maminky, byť trochu odrostlejších potomků, prožívají v Tokiu šťastné příběhy. Však na stovce byla druhá Jamajčanka Shelly-Ann Fryserová-Pryceová, v kouli se z bronzu hodně těšila Novozélanďanka Valerie Adamsová, která už má dva potomky. A benefity mateřství si pochvaluje i Mäki.

„S Kaapem mám takovou mentální pohodu. Nehrotím závody, že když se něco nepovede, zhroutí se mi svět, jako to bylo dřív. Mám priority trochu jinde," přiznává.

O syna se teď doma stará její partner Filip Sasínek, jemuž start na olympiádě na patnáctistovce těsně nevyšel. „Na víkend byl Kaapo u našich, trochu se o něj hádají," usmívá se. „Ale zvládá to v pohodě, nebrečí, podle mě ani neví, že tam nejsem. Spíš se stýská mně," přiznává Mäki, že i v závodním zápřahu je těžké vytěsnit myšlenky na rodinu.

„Voláme si třikrát denně vždycky, když je den v Česku i tady," líčí. Dnešní telefonáty domů budou obzvlášť veselé.

Naděje pro Tokio

Reklama