Hlavní obsah

Fantazie! Warholm zlepšil světový rekord na 400 metrů překážek o 76 setin

Tokio
Aktualizováno

Nor Karsten Warholm vytvořil v olympijském finále běhu na 400 metrů překážek světový rekord časem 45,94 sekundy. V dramatickém souboji s Američanem Raiem Benjaminem ubral ze svého červencového maxima 76 setin sekundy. Soutěž dálkařek vyhrála posledním pokusem dlouhým sedm metrů německá mistryně světa Malaika Mihambová. Polská kladivářka Anita Wlodarczyková potřetí za sebou vyhrála olympijskou soutěž, což se jí povedlo jako první atletce v historii. V Tokiu triumfovala výkonem 78,48 metru. Stříbro získala s více než metrovým odstupem Číňanka Wang Čeng, bronz má další polská atletka Malwina Kopronová.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Karsten Warholm z Norska se raduje po finále na 400 m překážek.

Článek
Fotogalerie

Oba rivalové nad dlouhými překážkami svedli první velkou bitvu v Curychu v roce 2019 a bylo to tehdy poprvé, co se dva běžci v jednom závodě dostali pod 47 sekund. Warholm vyhrál, stejně jako o pár dní později ve finále mistrovství světa v Dauhá. I letos měl v tabulkách navrch a potvrdil to i v Tokiu v nejdůležitějším závodě roku.

Po většinu okruhu vedl, Benjamin sice v závěru dotahoval, ale Nor ještě větším zrychlením útok odrazil. Američan byl v cíli druhý za 46,17 a ještě třetí Brazilec Alison Dos Santos v čase 46,72 by byl na začátku roku světovým rekordmanem.

Warholm se možná ještě o nějakou setinu připravil, když ve vítězném gestu zvedl ruce v cíli. Rekord tak může doznat ještě další posun, což jeho držitel potvrdil. "Je to bláznivé. Teď si musím stanovit nové cíle, protože jsem ještě neskončil," řekl Warholm. Na oslavu si jako už obvykle roztrhl dres.

Ke dvěma titulům mistra světa přidal olympijské zlato a postaral se o jeden z vrcholů her v Tokiu. Dvacet devět let starý světový rekord Američana Kevina Younga z olympijských her v Barceloně letos vylepšil už o 84 setin. Experti očekávají, že světový rekord padne ve středu i na stejné trati žen v duelu Američanek Sydney McLaughlinové a Dalilah Muhammadové.

Finále skoku do dálky žen bylo podobně dramatické jako stejná soutěž mužů. Trio medailistek dělily jen tři centimetry. O vedení se přetahovaly Američanka Brittney Reeseová, která už má ve sbírce olympijské zlato i stříbro, a letošní jednička tabulek Ese Brumeová z Nigérie. Mihambová si ale schovala trumf na poslední pokus a podobně jako v pondělí Řek Miltiadis Tentoglu tím rozhodla o zlatu.

Reeseová vybojovala stříbro za 697 cm jen díky lepšímu druhému pokusu. Osm dálkařek s výkony přes 680 cm ještě nikdy v žádné soutěži nebylo. Na Srbku Ivanu Španovičovou, která sedmimetrovým skokem vyhrála kvalifikaci, místo na stupních vítězů nezbylo.

Olympijskou vítězkou v běhu na 800 metrů se stala Američanka Athing Muová v nejlepším letošním světovém čase 1:55,21. Stříbro má Britka Hodgkinsonová.

Wlodarczyková, které bude v neděli 36 let, je světovou rekordmankou, čtyřikrát vyhrála MS i ME. Pod pěti kruhy kladivářkám vládne už od Londýna 2012.

Její první finálový hod skončil v ochranné síti, to ale favoritku nijak nevykolejilo. Druhým pokusem přehodila 76 m, vítězný hod pak zaznamenala ve čtvrté sérii. Polsko mohlo mít double, ale Wang Čeng se v poslední sérii dostala na druhé místo před Kopronovou.

Jamajská běžkyně Elaine Thompsonová-Herahová získala v Tokiu stejně jako v Riu zlatý sprinterský double. Dvoustovku vyhrála v druhém čase historie 21,53 sekundy. Rychlejší byla jen rekordmanka Florence Griffithová-Joynerová z USA v roce 1988, kdy zvítězila v Soulu časem 21,34.

"Je to paráda získat zase obě zlata. Nemůžu tomu uvěřit. Byl to krušný týden. Po stovce jsem vůbec nemohla spát. Jsem úplně hotová. Nohy potřebují volno," prohlásila sprinterská královna tokijských her.

Stříbrná Christine Mbomaová z Namibie zaostala za vítězkou o 28 setin, bronz získala Američanka Gabby Thomasová. Pod 22 vteřin běžela i čtvrtá Shelly-Ann Fraserová-Pryceová z Jamajky.

Jednadvacetiletý Duplantis prošel soutěží tyčkařů naprosto suverénně. Všechny výšky skákal na první pokus, velmi nadějné pak byly i jeho dva skoky na 619 cm, kdy už byl vysoko nad laťkou a shodil ji jen lehkým dotekem. Pod širým nebem tak zůstává světovým rekordem jeho 615 cm, v hale už má skočeno 618.

"Když jsem letěl přes laťku, říkal jsem si: je to tam, je to rekord! Ale trochu jsem se tam dotknul. Rekord by byl fajn, bylo to blízko, ale co se dá dělat. Nebudu si tady stěžovat," řekl Duplantis. "Odmala jsem věřil, že se díky sportu dostanu na úžasná místa a teď jsem tady, na olympiádě a dokázal jsem vyhrát. Fantazie," uvedl nejlepší světový atlet loňského roku.

Tokijská soutěž se odehrála bez úřadujícího dvojnásobného mistra světa Sama Kendrickse z USA, který měl pozitivní výsledek testu na covid-19. Nahradil ho ale Chris Nilsen, který získal stříbro v osobním rekordu 597, třetí skončil brazilský obhájce zlata z Ria Thiago Braz.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Atletika:
Finále:
Muži:
400 m př.:
1. Warholm (Nor.) 45,94 - světový rekord
2. Benjamin (USA) 46,17
3. Dos Santos (Braz.) 46,72
4. McMaster (Brit. Pan. ostr.) 47,08
5. Samba (Kat.) 47,12
6. Copello (Tur.) 47,81
7. Mägi (Est.) 48,11
8. Sibilio (It.) 48,77
Ženy:
Dálka:
1. Mihambová (Něm.) 700
2. Reeseová (USA) 697 (druhý nejdelší výkon 695)
3 Brumeová (Nig.) 697 (688)
4. Španovičová (Srb.) 691
5. Bechová-Romančuková (Ukr.) 688
6. Davisová (USA) 684
7. Strattonová (Austr.) 683
8. Sawyersová (Brit.) 680

Reklama

Související témata: