Hlavní obsah

Čtvrté olympijské finále v řadě! Český veterán sám sebe připravil špičkově

Michal Osoba (Tokio)Sport.czPrávo

S ročníkem narození 1983 držel primát jasně nejstaršího oštěpaře v soutěži, s náskokem pěti let. Jenže bývalý mistr světa Vítězslav Veselý v 38 letech drží výbornou formu, i počtvrté si na olympiádě zahází finále. Žádný jiný oštěpař v Tokiu nezvládl ani tři za sebou...

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Vítězslav Veselý v olympijské kvalifikaci oštěpařů.

Článek

Už poslední tréninky ho navnadily a v první kvalifikační sérii poslal oštěp na 83,04 m. Tak daleko hodil naposledy před pěti lety, v sezoně, kdy se stal v Amsterdamu vicemistrem Evropy.

Letos navíc v systému nominace podle světového žebříčku musel do poslední chvíle o olympiádu bojovat, na oddech nebyl prostor. „Sám koukám, že nemám žádné bolístky, jako jsem míval, protože náročné to bylo," přiznává Veselý, který je sám sobě trenérem.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Vítězslav Veselý během olympijské kvalifikace v Tokiu.

„Měl jsem asi sedm závodů během šesti týdnů, tolik jsem nezávodil ani před deseti lety, kdy jsem si dával větší pauzy," popisoval. Samozřejmě rostoucímu věku musel uzpůsobit přípravu. „Největší rozdíl je v rychlosti regenerace, po dobrém tréninku už jsem zmlácenější," porovnává.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

„Snažil jsem se o krátké intenzivní tréninky a víc odpočinku. Hodně jsem dával na pocity. Třeba jsem se ráno probudil a šel úplně jiný trénink nebo jsem se na něj vykašlal, když jsem se necítil. Žádné plány jsem si nedělal, dával jsem na intuici," líčil bronzový medailista z olympijských her v Londýně.

A i při závodech už je rozvážnější, své typicky rychlé rozběhy opustil. „Vždycky mě pak bolelo tříslo, byl jsem rozmlácenější. Teď běhám pomaleji, i když to asi nemůže tak strašně ulítnout," říká oštěpař s osobním rekordem 88,34 m z olympijské kvalifikace v Londýně.

V té tokijské obsadil osmou příčku a kvitoval, že před finále mají oštěpaři nezvykle dlouhý čas na regeneraci. O medaile se bude bojovat až v sobotu (ve 13:00 SELČ). „Pro mě obzvlášť se to hodí, když jsem už pár let nejstarší. A také jsem rád, že budeme házet večer místního času, protože vstávat před šestou hodinou ráno není žádný med," usmál se po dopolední kvalifikaci, která už probíhala za značného horka a vlhkosti.

„Já mám Asii obecně rád, na trénink je teplo a vlhko super, rychle se rozcvičíte. Ale na závod, který trvá dlouho, to úplně ideální není, to už je spíš ubíjející," přiznával.

Reklama