Hlavní obsah

Kozubek se vařil v laguně. Jsem rád, že jsem neumřel a stihl limit, hlásil po plaveckém maratonu

Pavel NovotnýSport.cz

Snaha organizátorů ochladit pomocí turbín vodu v laguně v  Odaiba Marine Parku vyšla naprázdno, nepomohl ani start v půl sedmé ráno. Dálkoví plavci včetně Matěje Kozubka absolvovali čtvrteční desetikilometrový závod v drsných podmínkách pod ostře pálícím sluncem ve vodě, která měla hodinu před začátkem závodu 29 stupňů.

Foto: @dalkove_plavani, Twitter

Český dálkový plavec Matěj Kozubek.

Článek

Snaha organizátorů ochladit pomocí turbín vodu v laguně v Odaiba Marine Parku vyšla naprázdno, nepomohl ani start v půl sedmé ráno. Dálkoví plavci včetně Matěje Kozubka absolvovali čtvrteční desetikilometrový závod v drsných podmínkách pod ostře pálícím sluncem ve vodě, která měla hodinu před začátkem závodu 29 stupňů.

Němec Florian Wellbrock, který na posledním plaveckém MS v korejském Kwangdžu ovládl maraton i bazénovou patnáctistovku, neztratil ani ve zničujícím vedru nic ze svého ladného a maximálně efektivního stylu a suverénně klouzal vodou i pro olympijské zlato. Kozubek se v atraktivní kulise nedaleko tokijského Rainbow Bridge držel ještě na druhém kilometru legendárního italského vytrvalce Paltrinieriho, pak ale začal ztrácet.

„Bohužel se na mě začalo v té teplé vodě rychleji, než bych potřeboval. Neplavalo se mi dobře, ztuhly mi ruce a nezvládl jsem nikoho dojet. Dost jsem si to protrpěl. A i když jsem byl poslední, kdo závod dokončil, tak jsem rád, že se mi aspoň podařilo doplavat. V daných podmínkách bylo i to dost obtížný," líčil pětadvacetiletý závodník po svém olympijském debutu.

Pořadatelé se podobně jako při závodu triatlonistů snažili vodu promísit, jejich snaha ale nebyla příliš znát. „Místy jsem měl pocit, že u hladiny byla vodu trochu studenější. Ale už v půl šesté ráno měla hodinu před startem přes 29 stupňů. A se sluníčkem, co do nás celou dobu pařilo, mi bylo vedro od začátku. Nebylo to příjemné," krčil rameny Kozubek.

Zahnat krizi se plavci brněnské Komety nedařilo ani s pomocí občerstvení na konci každého okruhu. „Měl jsem připravené pití i vodu navíc, ale na tyhle podmínky nejsme moc zvyklí. Když se plave v jezeře s krásně čistou vodou, tak si člověk může ve vedru trochu loknout a pomůže mu to. Ale tady je voda slaná, a navíc není nejčistší. Sice nesmrdí, jak se psalo, voní jako normální moře a lehce rybinou. Je ale hnědá, vidět bylo lehce po loket. To je známka toho, že není úplně nejkvalitnější," popisoval Kozubek.

V chumlu plavců český závodník tradičně inkasoval několik úderů, obrátku u bójky odnesl rozseklým rtem, sám pár ran rozdal. Dvouhodinový závod pro něj byla ale především velkým psychickým testem. „Jak jsem ztratil kluky už v půlce druhého kola, tak to nebylo úplně pozitivní. Ale chtěl jsem závod dokončit za každou cenu. Bál jsem se jen, abych neumřel tak moc, že bych nestíhal časový limit, který je půlhodinu za vítězem. Při nájezdu do posledního kola jsem věděl, že to stíhám, i kdybych to měl doplácat," vyprávěl Kozubek, který se pod pěti kruhy představil po Rostislavu Vítkovi a Janě Pechanové jako třetí český plavec.

A svou olympijskou premiéru v Tokiu bral jako odrazový můstek pro Paříž. „Jsme rád, že se mi sem podařilo dostat. Už to bylo dost těžký. Bohužel se nám asi úplně nepovedla závěrečná příprava, ale jsem rád, že jsem tu byl a měl možnost si závod vyzkoušet. Beru to jako zkušenost, o Paříž chci určitě bojovat," dodal čtvrtý muž z pětikilometrového závodu na posledním MS v Koreji.

Reklama

Související témata: