Hlavní obsah

Další český mateřský comeback v ohrožení. Čekám trochu na zázrak, přiznává Vrabcová

Tokio

Poté, co v Tokiu ohromila finálovým postupem mílařka a maminka sedmiměsíčního syna Kaapa Kristiina Mäki, se na svůj závod chystá i další úspěšná běhající maminka v české výpravě. Jenže závěrečnou přípravu maratonkyně Evy Vrabcové-Nývltové vydatně komplikují potíže s kyčlí a její start v olympijském maratonu (o půlnoci na sobotu SELČ) je v ohrožení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Běžkyně Eva Vrabcová Nývltová před odletem na olympiádu.

Článek

Bývalé běžkyni na lyžích a později bronzové medailistce z mistrovství Evropy v maratonu se narodila dcera Adéla vloni v dubnu. Letos na konci května při svém prvním maratonu po porodu zaběhla v Praze výborný čas 2:27,07, kterým se kvalifikovala na své celkově páté olympijské hry do Tokia, byť maratonský závod se koná v Sapporu.

Jenže už na soustředění v Livignu ji trápily zdravotní potíže. „Museli jsme odjet o den dřív, protože mě bolela kyčel, to samé, co mě trápilo vloni na podzim, tak jsem radši šla na magnetickou rezonanci. Naštěstí bylo všechno v pořádku," vyprávěla před odletem.

„Trochu nohu šetřím v trénincích, ale na výkon by to nemělo mít vliv. Spíš je to náročnější na psychiku, že neběhám tak často, jak bych chtěla," přiznávala 35letá běžkyně.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Eva Vrabcová Nývltová (@evavrabcovanyvltova)

Po příletu do Japonska byla kritická k podmínkám na aklimatizačním kempu v Kóči. „S olympiádou zatím nemá náš pobyt naprosto nic společného a trénovat se dá pouze na kilometrovém „okruhu" kolem stadionu. Náš tréninkový plán tedy vzal za své a nedá se kvalitně na závod připravit," napsala na Instagram.

„Napadaly mě i myšlenky na návrat domů, protože nejsem člověk, který si udělá čárku, že startuje na olympiádě. Bohužel se ke mně informace o nemožném tréninku nedostaly, takže celá hlavní část tréninku měla být na rozdíl od ostatních až tady," dodala s odhodláním vytěžit z minima maximum.

Jenže její zdravotní stav se nezlepšil ani po přesunu do Sappora. „Čekám tak trochu na zázrak, nemůžu ani pořádně chodit," přiznala obavy, že v sobotu nebude moct startovat. Definitivní rozhodnutí by mělo padnout v pátek.

V olympijském maratonu budou startovat další dvě Češky Marcela Joglová a Tereza Hrochová, doma musela i se splněným limitem zůstat čtvrtá nejrychlejší Moira Stewartová.

Reklama

Související témata: