Hlavní obsah

Kolářovy chyby na pokračování. Stalo by se to komukoliv, hájí svou brankářskou jedničku trenér

Hájí ho všichni. Spoluhráči, stejně jako trenér. „Ať by stál v bráně kdokoliv, stalo by se něco podobného,“ nezazlíval slávistický kouč Jindřich Trpišovský gólmanovi Ondřeji Kolářovi chybu na samém konci první půle kvalifikační partie o Ligu mistrů s Ferencvárosem. Obránce Kačaraba posílal v ten moment ve skluzu Kolářovi malou domů, jenže tomu přeskočil balon přes nohu a skončil v síti. Slávistický malér tím byl nastartován...

Hodnocení brankáře Slavie Ondřeje Koláře po utkání předkola Ligy mistrů v BudapeštiVideo: O2 TV Sport

 
Článek

„Vzpomínám si, že něco podobného se jednou stalo brankáři Robinsonovi v reprezentačním zápase," bránil Trpišovský svého gólmana reminiscencí na úlet brankáře anglického národního týmu Paula Robinsona v kvalifikačním utkání o postup na mistrovství Evropy proti Chorvatsku na podzim roku 2006. Obránce Gary Neville tehdy rovněž posílal nevinnou malou domů, jenže Robinson balon netrefil a ten skončil v síti.

Stejně jako ve středeční noci malá domů Tarase Kačaraby.

Anebo malá domů Ondřeje Kúdely v únorovém střetnutí 18. ligového kola v Příbrami, kdy těsně před přestávkou posílal slávistický stoper Kolářovi rovněž malou domů, jenže ten na zmrzlém trávníku podklouzl, na balon nedosáhl a míč se doslova došoural do sítě.

Hodnocení fotbalisty Slavie Tomáše Holeše po utkání předkola Ligy mistrů v BudapeštiVideo: O2 TV Sport

„Kolářova chyba vyplynula ze snahy míč okamžitě rozehrát, místo toho, aby si ho přikryl. Pak by mu nejspíš narazil do holeně nebo do kolena," rozebíral inkriminovaný moment budapešťského střetnutí a Kolářovu chybu trenér Luboš Kozel v televizním studiu.

Chybu už druhou v rozmezí pěti dnů, neboť v páteční ligové předehrávce na teplických Stínadlech daroval Kolář gól Severočechům podobně, jako ho vnutil v Budapešti fotbalistům Ferencvárose.

„V Teplicích to byla Ondrova chyba, protože to samozřejmě přehnal. Proti Ferencvárosi šlo o jinou situaci, a tudíž o dvě úplně odlišné věci," namítal Trpišovský, že nelze dávat rovnítko mezi dvě rychle po sobě jdoucí Kolářovy chyby.

Jednu pramenící z gólmanovy snahy kličkovat a obehrát teplického protihráče, druhou ze souhry okolností, kde balon po odrazu o drn přeskočil i Kolářovu nohu.

„Byla to podle mě spíš nešťastná věc," hájil u Dunaje brankářskou jedničku mezi slávistickými tyčemi a inkasovaný gól mu za vinu nedával. A to přesto, že Kolář se k chybě hlásil a přiznával, že hodil spoluhráčům klacek pod nohy.

Hodnocení fotbalisty Slavie Tarase Kačaraby po utkání předkola Ligy mistrů v BudapeštiVideo: O2 TV Sport

Trpišovský ho ovšem hájit musel a musí. I na rychlé rozehrávce gólmana a jeho zapojování do hry je totiž styl hry Slavie založen. Jisté riziko, jemuž je v takových momentech vystaven, k němu patří, takže kouč se těžko pustí do kritiky svého brankáře, když od něho právě tuto nadstavbu vyžaduje.

Kolář ji v sobě má, a i proto pro Slavii představuje jeden ze základních stavebních kamenů mistrovské sestavy. Jde ovšem o to, aby míra rizika měla své hranice a meze.

Zvlášť v tak důležitých zápasech, jakým byl první díl třetího kvalifikačního předkola Ligy mistrů v Budapešti.

Reklama