Hlavní obsah

Jansta vyzval ČOV k náhradě škody pro sportovce, kterým OH znemožnil covid

Aktualizováno

Česká unie sportu vyzvala Český olympijský výbor k náhradě škody pro sportovce, kteří kvůli nákaze covidem-19 a karanténě přišli o start na hrách v Tokiu. Šéf ČUS takový požadavek vznesl v dopise adresovaném předsedovi ČOV Jiřímu Kejvalovi v souvislosti s případem šíření koronaviru v části české výpravy cestující do Japonska charterovým letem. Pro sportovce žádá také omluvu, finanční náhradu by podle Jansty měly obdržet i sportovní svazy. Český olympijský výbor tento dopis považuje za součást osobního boje Jansty vůči ČOV.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta.

Článek

"Sportovci a svazy si zaslouží odškodnění za zmařenou přípravu, musí se jim dostat řádné hmotné, morální satisfakce a omluvy. Očekávám od vedení výkonného výboru ČOV, respektive od Tebe jako jediného statutárního zástupce, jasné stanovisko," citovala ČUS z dopisu v tiskové zprávě.

Jansta konstatoval, že po mnoholeté přípravě, řádné nominaci a nutnosti kompromisů ve sportovním i osobním životě je nemožnost účastnit se olympiády pro sportovce obrovskou osobní a profesní tragédií s dalekosáhlými následky.

"Zároveň se stejnou měrou dotýká také jejich trenérů nebo realizačních týmů. Pro některé svazy to znamená, že příští tři roky budou mít do výpočtu státní dotace započteno z olympijských her nulová umístění," uvedl předseda ČUS.

ČOV se v prohlášení ohradil s tím, že se od začátku postavil k situaci čelem. "V nejbližších dnech – ihned po návratu do Česka – chceme pokračovat v řešení na osobní úrovni, a to přímo s dotčenými sportovci a příslušnými sportovními svazy, neboť to jsou osoby a instituce, se kterými má ČOV podepsané smlouvy," uvedl.

"České unie sportu se tyto smluvní vztahy netýkají a dopis – rozeslaný současně médiím v době, kdy jeho adresát teprve cestuje z Japonska – považujeme pouze za součást osobního boje předsedy ČUS Miroslava Jansty vůči Českému olympijskému výboru," dodal.

Kvůli nákaze koronavirem nemohli v Tokiu nastoupit do soutěží beachvolejbalistka Markéta Nausch Sluková, stolní tenista Pavel Širuček a cyklista Michal Schlegel. Další plážový volejbalista Ondřej Perušič zasáhl do olympijského turnaje s Davidem Schweinerem opožděně a po kontumaci prvního zápasu vypadli po základní skupině.

Všichni cestovali do dějiště her leteckým speciálem stejně jako lékař Vlastimil Voráček, u kterého se po příletu do Tokia objevil první pozitivní test, a zbývající nakažený pasažér Simon Nausch, trenér beachvolejbalistek a manžel Slukové.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Česká výprava pózuje fotografovi na letišti v pražských Kbelích před odletem na olympijské hry

ČOV čelí ostré kritice za organizaci charterového letu. Ve vlastní vyšetřovací zprávě uznal, že se po celou dobu letu nedodržovala důsledně hygienická opatření, jako je nošení roušek, ale systémové pochybení odmítl. Vyšetřování ale ještě neskončilo a Kejval o víkendu v dějišti olympiády Tokiu ujistil, že se kauza bude dál řešit. V úterý uspořádá ČOV na toto téma tiskovou konferenci. Případem se zabývá i pražská hygiena.

Reklama

Související témata: