Hlavní obsah

Jak do Ligy mistrů? Prvním předpokladem je titul, má Vrba jasno

Má těžké zadání. Dovést fotbalisty Sparty do Ligy mistrů. První pokus Pavlu Vrbovi nevyšel. Konfrontace s Monakem neúprosně ukázala, že ani od zkušeného kouče nemohou na Letné čekat zázraky. Čekání na milionářskou soutěž se od podzimu 2005 protáhne o minimálně jeden další rok. „V první řadě musíme vyhrát český titul,“ poukazuje Vrba na základní předpoklad, aby dlouhý půst mohl skončit.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Brankář Sparty Florin Nita a Aurelien Tchouameni z Monaka.

Článek

Třikrát dovedl do Ligy mistrů plzeňskou Viktorii. Dvakrát přes předkola, jednou rovnou za domácí titul.

„Nemistrovská část předkol Ligy mistrů je v pohárech vůbec nejtěžší," upozorňoval Pavel Vrba hned poté, co si Sparta pokus v kvalifikaci zajistila.

Rapid Vídeň ještě vyřadila, třetí tým minulé sezony francouzské ligy už byl však evidentně nad její síly.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Pavel Vrba povzbuzuje tým.

„Jestli můžeme být už za rok Lize mistrů blíž? Často říkám, že pokud o ní chceme přemýšlet, tak musíme vyhrát ligu. Když ne, pak vždycky narazíte na někoho z Francie, Španělska, prostě nejsilnějších zemí. To si myslím já..." poukázal Vrba v rozhovoru pro Sport 1 po porážce 1:3 v monacké odvetě.

Nic jiného než titul teď ostatně ambiciozním českým klubům ani nezbývá. Kvůli poklesu na žebříčku o jedno místo v kvalifikaci Ligy mistrů od následující sezony přišly. Šanci brodit se předkoly dostane pouze domácí šampion.

Šance Sparty v odvetě žila jen 50 minut. „První poločas byl z naší strany takticky velice dobrý, soupeř neměl tolik šancí jako ve druhém. Po přestávce jsme bohužel brzy inkasovali gól, za chvíli druhý. Hra se otevřela, výsledkem je zasloužená výhra Monaka," líčí Vrba.

„Do přestávky jsme důsledně bránili a čekali na chyby. Minimálně dvakrát jsme k nim soupeře donutili, mám dojem, že jedna důležitá situace nebyla posouzeno dobře. Po dvou inkasovaných gólech jsme už věděli, že šance není žádná. Otevřelo se to, oba týmy myslely víc na ofenzivu."

Do hry kouč nasadil hned několik mladíků. „Pro ně byla konfrontace s Monakem obrovskou školou. Měli jsme čtyři, pět hráčů pod dvaadvacet let, snad se nám to vrátí a během let bude převaha na naší straně, a ne na soupeřově," doufá Vrba.

Reklama

Související témata: