Hlavní obsah

Soupeř Slavie o Evropskou ligu Legia? Výbuchy s outsidery, ale i varování

pan, rjmSport.cz

Bitva, kterou fotbalová Slavia potřebuje nutně zvládnout. Zvlášť po nepovedeném boji Pražanů o skupinu Ligy mistrů s Ferencvárosem. Teď na tým kouče Jindřicha Trpišovského čeká polský gigant Legia Varšava s českým útočníkem Tomášem Pekhartem. Vítěz tohoto dvojboje si zajistí účast v základní skupině Evropské ligy. Jak se však patnáctinásobnému vítězi Ekstraklasy v posledních letech v evropských pohárech vedlo? Jednou větou, nic moc. Pozornost si vysloužil spíše divokými výsledky a propadáky s outsidery.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Pekharta v dresu Legie Varšava

Článek

Před dvěma lety si pražská Slavia zahrála naposledy slavnou Ligu mistrů, kdy ji společnost dělala Barcelona, Inter Milán a Dortmund. Její čtvrteční soupeř se podobné výsady dočkal v roce 2016, kdy se se skupinovou fází rozloučil shodou okolností divokou porážkou s Dortmundem 4:8. Oba týmy skončily v základní skupině. A na další podobnou zkušenost si budou muset minimálně do příští sezony počkat.

Zatímco Slavia se v následujících dvou letech po účasti v Champions League blýskla dvojnásobnou účastí ve čtvrtfinále Evropské ligy, kde skončila až na Chelsea, respektive Arsenalu, její soupeř si v posledních sezonách může o podobných úspěších nechat jen zdát.

V sezoně 2018/2019 Legia nejdříve skončila ve druhém předkole Ligy mistrů na Trnavě, aby následně ostudně vyhořela ve třetím předkole Evropské ligy na lucemburském týmu Dudelange.

Stopka od Glasgow Rangers

O moc lépe si nevedla ani o rok později. Postupně si v kvalifikaci o základní skupinu Evropské ligy sice poradila s outsidery jako byly gibraltarský Europa FC, finský KuPS či řecký Atromitos, ve čtvrtém předkole jí však přibouchl dveře do základní skupiny Glasgow Rangers.

A minulou sezonu? Po vyřazení týmu ze Severního Irska Linfield v prvním předkole Ligy mistrů, poslala polského mistra ze hry o nejprestižnější ligu ve druhém kyperská Omonia. Tým českého útočníka Tomáše Pekharta si reputaci nevylepšil ani v boji o Evropskou ligu, když ve třetím předkole dostal lekci od ázerbájdžánského Karabachu 0:3.

Ani letos to polskému šampionovi, stejně jako Slavii, v boji o Ligu mistrů nevyšlo. Po vyřazení norského Bodo/Glimt v prvním předkole a estonské Flory ve druhém bylo nad síly Legie Dinamo Záhřeb.

Ani přes nepříliš přesvědčivé výsledky Legie v pohárové Evropě se polského mistra nevyplatí podceňovat. "Teď bude hlavně důležité, aby Slavia zvládla dvojzápas s Legií Varšava. Zaslechl jsem, že teď přijede horší soupeř, než byli Maďaři, fanoušci Legii možná trochu podceňují, ale já bych se měl na pozoru. Samozřejmě věřím, že to Slavia zvládne. Bylo by to dobře nejen pro ni, ale i pro celý český fotbal," říká bývalý reprezentant Jan Rajnoch.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Holeš a brankář Slavie Praha Ondřej Kolář po vyřazení s Ferencvárosem.

V polské lize má Legia, stejně jako český mistr, na kontě tři odehrané zápasy s bilancí dvou výher a jedné porážky. V tabulce jí patří osmé místo.

První zápas se Slavií se hraje ve čtvrtek v Edenu, odveta o týden později ve Varšavě.

Reklama

Související témata: