Hlavní obsah

Na Zélandu vyšetřují úmrtí mladé cyklistky, která měla psychické potíže

Auckland

Cyklistický svaz a vedení vrcholového sportu na Novém Zélandu začaly vyšetřovat úmrtí čtyřiadvacetileté dráhové cyklistky Olivie Podmoreové. Účastnice olympiády v Riu de Janeiro v roce 2016, která se nedostala do týmu pro nedávné hry v Tokiu, zemřela náhle 9. srpna jen několik hodin poté, co si na instagramu postěžovala na psychické potíže spojené se sportovní kariérou.

tragicky zesnulá Olivie Podmoreová. Zdroj: Instagram/liv_podmore

Článek

Podmoreová splnila kvalifikační kritéria pro olympijské hry v Tokiu, ale národní olympijský výbor ji nenominoval. Okolnosti její smrti ještě nebyly vysvětleny, ale jeden z jejích přátel vyjádřil obavy o její duševní zdraví. Sportovní funkcionáři řekli, že Podmoreová využila podpůrné služby nabízené sportovcům.

Vyšetřování se bude zabývat mimo jiné tím, zda byly napraveny nedostatky zjištěné v roce 2018 při kontrole fungování programu pro vrcholové sportovce. Tehdy se objevila obvinění například ze šikany a jiného nevhodného chování, která se nakonec potvrdila. "Bedlivě jsme naslouchali hlasům sportovců, kteří veřejně vystoupili nebo nás přímo kontaktovali," uvedl předseda cyklistického svazu Phil Holden.

Výkonná ředitelka řídící novozélandské organizace pro vrcholový sport Raelene Castleová však minulý týden uvedla, že podpora sportovců nebyla dostatečná. "Oliviina smrt znovu obrací naši pozornost na komplexní otázky pohody sportovců, tedy k tématu, se kterým systém už řadu let zápasí," poznamenala.

Reklama