Hlavní obsah

Michael Schumacher. Oslnivou kariéru odstartovala manažerova lež!

Patří k nejúspěšnějším pilotům v historii, získal sedm titulů mistra světa, vyhrál 91 Velkých cen. Michael Schumacher. Legenda a ikona světa motoristické královské třídy formule 1, která ovlivnila celou generaci fanoušků. Ve středu 25. srpna uplyne přesně 30 let od okamžiku, kdy rodák z Hürthu-Hermühlheimu poprvé okusil atmosféru velkého závodu F1 při Velké ceně Belgie. Předcházely tomu ovšem ne zcela obvyklé okolnosti...

Foto: Profimedia.cz

Legendární pilot formule 1 Michael Schumacher na snímku z roku 2006.

Článek

Nedaleko závodního okruhu Spa-Francorchamps v hostelu Auberge Francopole si i dnes za 32 eur můžete pronajmout skromný pokojík a vyzkoušet na vlastní kůži, jak se asi cítil mladý Schumacher v předvečer svého debutu ve slavné formuli 1, píše rakouský deník Krone. K němuž mu vlastně pomohla náhoda a promyšlená lež jeho manažera, dodává jedním dechem.

Co se tehdy přihodilo?

Eddie Jordan řešil v roce 1991 před Grand Prix Belgie svízelnou situaci. Jeho pilota Bertranda Gachota poslal soud v Anglii do vězení za napadení londýnského taxikáře a irský šéf týmu hledal narychlo náhradu.

„Schumacher, kdo?" zavrčel prý tehdy nedůvěřivě na manažera Williho Webera, který mu tvrdošíjně doporučoval německého mladíka. „A zná vůbec okruh v Belgii?" ptal se dál Jordan. Od Webera se mu dostalo ujištění, že perfektně. Jenže to vůbec nebyla pravda, Schumacher ve Spa-Francorchamps do té doby nikdy nezávodil.

„Takže jsem popadl kolo a vyrazil na okruh. Objel jsem několik okruhů a hned jsem poznal, jak fantastická je to trať," přiznal po letech Schumacher v jednom interview.

Jordan pro jistotu novou akvizici otestoval na zkrácené trati v Silverstonu a nestačil se divit. Mladý Schumacher jasně porážel druhého jezdce stáje Itala Andreu de Cesarise. „Buď se nám rozbily stopky, nebo je ten kluk vážně po čertech dobrej," glosoval charismatický Jordan výsledky testů.

A rychlý byl Schumacher v kokpitu vozu Jordan 191 i v Belgii, v kvalifikaci obsadil sedmé místo. A když svými miliony podpořil krajana Mercedes, bylo rozhodnuto. „Dostal jsem šanci a chytil ji za pačesy. Vždy jsem snil o formuli 1, ale nikdy jsem si nepředstavoval, že to půjde takhle rychle," uvedl Schumacher. Závod samotný už mu ale nevyšel podle představ, kvůli poruše převodovky záhy skončil.

Přesto Jordan poznal, jaký talent má před sebou a chtěl s ním uzavřít smlouvu, Benetton však byl rychlejší. Za volantem jeho monopostu získal Schumacher v letech 1994 a 1995 první dva tituly mistra světa, dalších pět prvenství v seriálu MS vybojoval pod hlavičkou Ferrari. S kolotočem F1 se rozloučil definitivně v roce 2012, o rok později v prosinci však utrpěl při lyžování ve Francii vážný úraz hlavy a o jeho aktuálním zdravotním stavu proniká na veřejnost jen minimum informací.

V Belgii triumfoval Schumacher celkem šestkrát a legendární okruh v Ardénách s klíčovým úsekem Eau Rouge patřil k jeho nejoblíbenějším. O nadcházejícím víkendu vyrazí na trať současná generace v čele s úřadujícím mistrem světa Lewisem Hamiltonem, který v minulé sezoně sedmým titulem vyrovnal Schumacherův rekord. Debut si v Belgii odbude Mick Schumacher, syn legendy, který hájí barvy týmu Haas. Mickovi je 22 let, přesně tolik, kolik bylo v roce 1991 při debutu ve Spa jeho slavnému otci...

Reklama

Související témata: