Hlavní obsah

Nice bude mít po řádění fanoušků v zápase s Marseille zavřenou tribunu

Vedení francouzské fotbalové ligy se bude skandálním zápasem mezi Nice a Marseille zabývat ve středu na zasedání, kam pozvala zástupce obou týmů. Vedení prefektury Alpes-Maritimes ale už dnes bez ohledu na výsledek disciplinárního jednání oznámilo, že klubu z Nice nařídí uzavření jižní tribuny na čtyři domácí zápasy. Nedělní utkání 3. ligového kola bylo předčasně ukončeno v 75. minutě po vpádu domácích diváků na trávník.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Duel francouzské fotbalové ligy Nice - Marseille se kvůli diváckým nepokojům nedohrál. Do akce musela policie, došlo k potyčce realizačních týmů, fanoušci vnikli na hrací plochu.

Článek

K málo vídaným scénám došlo v Nice poté, co hostujícího Dmitriho Payeta chystajícího se zahrát rohový kop trefila lahev vhozená z domácího sektoru. Naštvaný Payet ji hodil zpět do hlediště, na což desítky příznivců Nice zareagovaly vběhnutím na hřiště. Do následné potyčky se zapojili pořadatelé a oba týmy.

"Vzhledem k vážnosti incidentů přijala bez čekání na tresty, které jsou v pravomoci francouzské ligy, prefektura Alpes-Maritimes rozhodnutí uzavřít lidovou jižní tribunu na příští čtyři domácí zápasy," oznámil prefekt Bernard Gonzalez v tiskovém prohlášení.

"Ti fanoušci se prostě neměli nikdy dostat na trávník. Tento incident je urážkou sportu a fotbalu," uvedla francouzská ministryně sportu Roxana Maracineanuová.

Násilí je neakceptovatelné

Události na stadionu odsoudil i starosta Nice Christian Estrosi: "Tohle násilí je neakceptovatelné. Až Francouzská fotbalová liga zjistí, kdo je za to zodpovědný, musejí následovat tresty."

Policie dnes podle informací agentur AFP zadržela a vzala do vazby osmadvacetiletého muže, který je podezřelý, že napadl jednoho z hráčů Marseille. Po dalších stále pátrá.

Po potyčce, kterou podle nepotvrzených zpráv odnesli zraněním Payet a jeho dva spoluhráči Matteo Guendouzi a Luan Peres, zamířily oba týmy do kabin. Nehrálo se zhruba 90 minut, po nich se na trávník vrátili pouze hráči Nice. Jejich soupeři restart odmítli a rozhodčí zápas předčasně ukončil.

"Jsem pyšný na náš tým, že se nechtěl účastnit téhle maškarády," uvedl starosta Marseille Benoit Payan. Podpořil tak prezidenta Olympique Pabla Longoriu, jenž odmítl poslat svůj tým na hřiště kvůli obavám o bezpečnost. Prezident Nice Jean-Pierre Rivére naopak rozhodnutí Marseille nevrátit se na trávník kritizoval a uvedl, že podíl na eskalaci konfliktu měli i hostující hráči.

Reklama

Související témata: