Hlavní obsah

Slavia věří v sílu mazáků! Bořil a Kúdela jdou v sezoně poprvé do akce v Evropě

Praha

Dvojice matadorů jako klíč k postupu. Obránci Jan Bořil a Ondřej Kúdela budou ve čtvrtek poprvé v probíhající sezoně připraveni naskočit do sestavy Slavie v zápasech evropských pohárů. Pražany čeká odveta Evropské ligy na půdě Legie Varšava a po domácí remíze 2:2 mají právě zkušení reprezentanti bitvu o postup do základní skupiny rozhodnout.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie Praha Ondřej Kúdela, Ubong Moses Ekpai a Stanislav Tecl oslavují gól na 4:0 z penalty během utkání Fortuna ligy.

Článek

„Dlouhodobě tvrdím, že jak plyne čas, naše výkonnost jde nahoru. Je třeba si uvědomit, že žádný z předešlých zápasů ať už ve třetím předkole Ligy mistrů proti Ferencvárosi, či úvodní duel play off o Evropskou ligu s Legií jsme neměli k dispozici Bořila s Kúdelou. Jejich návrat je pro nás zásadní," říká před odvetou Jindřich Trpišovský, trenér Slavie.

„Když vezmu bitvu o Ligu mistrů před rokem proti Midtjyllandu a nyní s Ferencvárosem, tak jsme neměli k dispozici ani jednoho z obránců. Hráli čtyři jiní kluci. To je naprosto dramatický rozdíl, který se pochopitelně musel projevit," připomíná Trpišovský, že před dvanácti měsíci hrála obrana Slavie ve složení Bořil, Kúdela, Hovorka, Coufal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost v podání fotbalistů Slavie.

Jenže na startu letošní sezony byl Bořil zraněný a dostal delší volno po mistrovství Evropy, Kúdela si odpykával disciplinární trest ze zápasu minulého ročníku na půdě Glasgow Rangers, Hovorka je zraněný a Coufal přestoupil do West Hamu.

„S Ondrou Kúdelou, který letos nastoupil do tří zápasů v lize, jsme ještě neinkasovali. To hovoří za vše," usmívá se Trpišovský. S návratem kapitána Bořila navíc pevnost obrany sešívaných nepochybně vzroste. „Oba kluci si hráče před sebou skvěle řídí. Prošli hodně těžkých zápasů, jsou silní soubojově a v rozehrávce. Na evropské úrovni je organizace hry klíčová, proto na ně tak spoléháme," vysvětluje Trpišovský.

Oba borci jsou na návrat náležitě natěšení. Bořil zvládl v neděli celý duel proti Baníku, Kúdela má v nohách tři ligové souboje.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva trenér Slavie Jindřich Trpišovský a jeho asistent Jaroslav Köstl na tréninku.

„Ani neumím popsat, jak moc se na návrat do Evropy těším. Doma jsme sice inkasovali dva góly, ale v tomhle směru nám nahrává zrušení pravidla, kdy se doma inkasované góly počítaly za dva. Věřím, že v základní skupině Evropské ligy nebudeme chybět," vyhlašuje odhodlaně Ondřej Kúdela, který v evropských pohárech odehrál už jedenatřicet zápasů. Bořil má na kontě pětapadesát startů v mezinárodních klubových soutěžích. Proto Trpišovský tolik věří v jejich kouzlo, byť si samozřejmě uvědomuje, že je třeba výrazně vylepšit ještě ofenzivu.

„Doma jsme v prvním utkání hodně ztráceli míč. Legii se přitom těžko balon odebírá. Proto se musíme zlepšit v držení, nenechat soupeře odpočinout. A pochopitelně být efektivnější," připomínal Trpišovský, že při domácí remíze Slavia promarnila mnoho vyložených šancí. „Máme sílu, abychom základní skupinu Evropské ligy vybojovali," nepochybuje trenér Slavie, kterou opustil útočník Petar Musa mířící na roční hostování s následnou opcí do Boavisty Porto.

Výhradně stanice O2 TV Sport nabídne odvetu čtvrtečního 4. předkola Evropské ligy mezi Legií Varšava a pražskou Slavií. Moderátor Michal Hrdlička přivítá ve studiu od 20.30 hodin v roli hostů Iva Ulicha, bývalého záložníka fotbalové Slavie, a také trenéra Luboše Kozla. Aktuální informace přímo z Varšavy přinese reportér David Sobišek. Samotný přímý přenos svým hlasem doprovodí zkušená dvojice komentátorů ve složení Milan Štěrba a Václav Pilný.
Diváci si O2 TV mohou pořídit již za 299 Kč na 30 dní -> https://bit.ly/Slavia_v_O2TV
Postoupí fotbalisté Slavie do základní skupiny Evropské ligy?
Ano
71,3 %
Ne
28,7 %
Celkem hlasovalo 934 čtenářů.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen