Hlavní obsah

Před bitvou o Evropu má řadu slávistů hlavu zamotanou přestupovými možnostmi

Praha

Klíčový zápas v bitvě o podzimní účinkování ve fotbalové Evropě sehrají fotbalisté Slavie Praha ve čtvrtek večer. V odvetě play off Evropské ligy nastoupí svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského ve 21 hodin v Polsku na půdě Legie Varšava. A po domácí remíze 2:2 potřebují k postupu zvítězit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Thomas Partey z Arsenalu a David Zima ze Slavie Praha během utkání čtvrtfinále Evropské ligy. Přijdou nejen sešívaní o možnost zopakovat si duely s Kanonýry a jim podobnými...?

Článek

Večerní výsledek bude dost možná i zásadní z hlediska vývoje jednání mnoha hráčů o jejich setrvání či nikoliv. Zatímco Evropská liga skýtá naději na zviditelnění a následný lukrativní prodej, premiérový ročník Konferenční ligy až tak velký zvuk zřejmě mít nebude. Tudíž je jasné, že Slavia prahne po postupu. A trenér Trpišovský jakbysmet. Varianta, že mu zahraniční kluby rozeberou tým pod rukama je pro další vývoj podzimu velkým strašákem.

„Řada hráčů řeší nabídky na přestup nebo hostování. Není to pochopitelně ideální, ale šumům a spekulacím nezamezíme. Ať už z médií, či od agentů. Vždy vítám konec přestupního termínu, protože následně mají kluci klid na práci," říká trenér Trpišovský.

Jeho kádr už opustil Petar Musa, který zamířil na hostování do portugalské Boavisty. Až dodatečně se v Polsku k týmu připojil Peter Olayinka, který je v hledáčku FC Kodaň.

„Byl v Dánsku jednat o přestupu, proto necestoval s výpravou do Polska. Ale jednání nedopadlo, takže proti Legii s ním počítám," naznačuje Trpišovský, že při absenci křídelních hráčů prozatímní krach rokování a setrvání nigerijského hráče náramně vítal.

Jenže nejde o jediného borce, který má hlavu plnou přestupových jednání. „Je naprosto jasné, že pokud se jedná o hráčově budoucnosti, v hlavě se mu honí mnoho otazníků. Samozřejmě, že v zápase transfer neřeší, ale je to složité z hlediska koncentrace. Hlavně v tomto směru se kluky snažíme maximálně nachystat," krčí rameny Trpišovský v rozhovoru pro klubový web.

Dost možná se co nevidět bude muset vypořádat s citelným zásahem do defenzivní linie. O Davida Zimu se totiž intenzivně zajímá italský FC Turín. „Na poslední zápasy Davida se jezdilo koukat hodně skautů z různých klubů. Byli i na posledním utkání s Legií. A FC Turín je jedním z klubů, který na zápase byl. Jednání probíhají mezi kluby a agenty. Ve hře jsou i další zájemci," říká smířlivě Trpišovský.

Prozatím může být klidný alespoň v otázce setrvání kapitána Jana Bořila, o něhož mimořádně stojí PAOK Soluň. „Shodli jsme se, že tým ho potřebuje. Za výkony a služby pro Slavii by si přestup zasloužil. Ale vedli jsme diskuzi, při níž jsme se shodli na jeho setrvání," tvrdí Trpišovský a rodák z Nymburka trenérova slova potvrdil. Nicméně podle zákulisních informací definitivně možnost odchodu uzavřená není a čeká se na výsledek večerního zápasu.

„Mick van Buren má nabídku ze Slovanu Bratislava. Laco Takács ze spousty klubů v Česku a zájemci jsou i v zahraničí. Čeká se na domluvu mezi kluby. Je jasné, že kádr se může ještě hodně měnit," připouští Trpišovský.

Jisté je, že až do 8. září, kdy končí přestupní období, bude Trpišovský trnout. Doufá, že postup přes Legii Varšava vnese do červenobílých řad přece jen více klidu, protože účast v základní skupině Evropské ligy generuje jisté finanční prostředky a také vidinu konfrontací s atraktivními protivníky, po nichž může být zisk pro klubovou kasu Slavie ještě tučnější.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen