Hlavní obsah

Ke konání finále Fed Cupu v Praze pomohl triumf Krejčíkové v Paříži

Praha

Cestu k pořádání finálového turnaje mistrovství světa ženských tenisových družstev v Praze otevřel triumf Barbory Krejčíkové na antukovém Roland Garros. O Pohár Billie Jean Kingové se v české metropoli bude hrát 1. až 6. listopadu a pro prezidenta Českého tenisového svazu Iva Kaderku se jedná o naplnění snu, s kterým ani nepočítal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tenistka Barbora Krejčíková na tiskové konferenci po návratu z Paříže. Archivní foto

Článek

Kdyby mi před rokem někdo řekl, že to bude tady, tak bych nevěřil. Asi bych věřil víc tomu, že se stanu kosmonautem, než se může stát tohle, a ono se to stalo," zářil Kaderka na dnešní tiskové konferenci poté, co mezinárodní federace ITF oficiálně oznámila konání akce v Praze.

Finále soutěže dříve nazývané Fed Cup se mělo hrát loni v Budapešti, ale kvůli koronaviru maďarská metropole turnaj nejdřív odložila a letos se ho vzdala.

Kaderka měl od Maďarů informace, že mají problém a situace se posunuje k neřešitelnému stavu. Myšlenka, že by se akce zhostila Visegrádská čtyřka, se neujala a uspořádat soutěž narychlo nikdo jiný nechtěl. "Bylo to z říše snů. Nikdo si nedokázal představit, že to půjde zvládnout. Akce byla před krachem. Vypadalo to, že nebude vůbec," konstatoval Kaderka.

V průběhu grandslamového French Open ale šéf českého tenisu začal přemýšlet, že by finále pro dvanáct týmů uspořádal v Praze. "Když Bára Krejčíková začala kostit soupeřky jednu po druhé, tak mě postupně posílali kolegové prezidenti gratulace a napsali, že mám další hvězdu do Fed Cupu. Začali jsem se bavit o tom, že by bylo dobré také hvězdy ukázat doma," řekl.

Kaderka se pro možnost finálového turnaje v Praze nadchl. A během finále Krejčíkové v Paříži s Ruskou Anastasijí Pavljučenkovovou si za stavu 1:1 na sety promluvil se šéfem ITF Davidem Haggertym. "Řekl jsem mu: 'Když to Bára vyhraje, tak garantuju, že Fed Cup do Češka dostanu. Budu mít lepší pozici. Báře fandí v Česku všichni. Je to zlatíčko, skromná holka, úžasná a všem ukazuje, jak to s českým ženským tenisem je. Když to trefí, tak to dokážu'."

Poprvé veřejně o možnosti uspořádat turnaj promluvil při tiskové konferenci Krejčíkové, tehdy už vítězky dvouhry a čtyřhry z Roland Garros. "Napsal jsem jí na kus papíru, jestli chce Fed Cup v Praze, a ona mi odepsala, že by to bylo úžasné, že chce a pět vykřičníků," řekl Kaderka.

Zásadní podle jeho slov bylo získat podporu vlády. "Potkal jsem se s premiérem Andrejem Babišem a ani jsem ho nemusel moc lámat. Řekl, že by to bylo úžasné," uvedl Kaderka a dodal, že akce nemůže být ztrátová. "Peníze jsou na úhradu části organizačních nákladů. A i kdyby přijelo jen deset tisíc lidí, tak akce Česku vydělá dvě stě až tři sta milionů."

Vláda přiklepla na organizování turnaje 65 milionů korun a tenisovému svazu se povedlo i dohodnout s O2 arenou, i když ještě neměl v ruce podepsanou smlouvu s ITF. "Bylo to největší čarodějství, protože jsme ještě byli bez peněz, jen s příslibem, bez konečného podpisu, a s arénou jsem se dohodli. Myslím, že tohle je opravdu něco pozoruhodného," řekl Kaderka.

Z možnosti pořádání finálového turnaje je nadšený, přitom patřil k největším kritikům vedení ITF při změně systému soutěže. "Pořád bych raději, kdyby se hrálo doma - venku, ale když už existuje možnost přivést nejlepší tenistky do Prahy, tak je to úžasná věc," řekl.

Na přípravu mají Češi jen osm týdnů. "Porce odpovědnosti a práce, co nás čeká, si málokdo dokáže představit, nicméně jsme připraveni," řekl Kaderka a přiznal, že se těší, až bude po turnaji. "A budeme mít zaplacené výdaje a všichni řeknou, že to byl úžasný zážitek..."

Reklama

Související témata: