Hlavní obsah

Brankář Duba ve 40 letech ukončil kariéru

Hokejový brankář Tomáš Duba ve 40 letech ukončil kariéru. Dvojnásobný juniorský mistr světa chytal naposledy v sezoně 2019/20 v britském Sheffieldu. V současnosti trénuje gólmany ve finské Lappeenrantě, kde žije. V minulosti několikrát uvedl, že nevylučuje návrat na led, nyní ale na instagramu oznámil, že se tak již nestane.

Foto: ČTK

Tomáš Duba na snímku z roku 2007 se raduje ze zisku titulu s pražskou Spartou.

Článek

"Sbohem... Oficiálně. Po vynechání minulé sezony jsem nenašel další motivaci, abych se věnoval tomuto krásnému sportu a rozhodl jsem se odejít do důchodu," uvedl Duda v příspěvku, ke kterému vedle svých fotografií ze zápasů přidal i brusle pověšené na hřebíku. "Vážím si nedávných nabídek, které byly lichotivé a lákavé, ale rozhodl jsem se otočit stránku a začít novou kapitulu svého života. Byla to vzrušující cesta, na které jsem viděl hodně nádherných míst, potkal spoustu výjimečných lidí a získal vzpomínky na celý život a skvělá přátelství," doplnil.

Odchovanec pražské Sparty žije s rodinou ve Finsku, kde začal i s trénováním. "Začal jsem dělat ve Finsku trenérskou školu a dostal na starost dorostence SaiPy. Chtěl jsem dělat brankáře, načež mi nabídli, že bych mohl rovnou trénovat. Trénování mě hrozně baví, je s tím spojeno několikaleté studium, po kterém bych se chtěl vrátit do dospělého hokeje," uvedl Duba o prázdninách v rozhovoru pro web Sparty, které v roce 2007 pomohl k zisku zatím posledního mistrovského titulu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tomas Duba🇨🇿 (@tomasduba70)

Už tehdy, stejně jako v dřívějších rozhovorech, přiznal, že zvažuje konec kariéry. "Vnitřně jsem rozhodnutý skončit, ale pořád mi někdo volá. Kvůli rodině už asi nikam nepojedeme, protože už toho se mnou protrpěla hodně. Vrhnu se spíš na trénování, ale přiznám se, že to ve mně pořád hlodá, když se někdo ozve," řekl Duba, který v průběhu své kariéry chytal v Česku, ve Finsku, na Slovensku, v Itálii, v Německu, v Rakousku, Koreji a Velké Británii.

Foto: Tomáš Fliegl, Sport.cz

Brankář Třince Tomáš Duba během utkání na Spartě

Ve svém aktuálním příspěvku na sociálních sítích poděkoval vedle klubů, za které hrál, i všem spoluhráčům, fanouškům a zejména rodičům, sestře a manželce Hanně s dětmi. "Je se mnou od začátku mé profesionální kariéry. Vždy stála po mém boku v dobrých i zlých časech, když jsem to nejvíce potřeboval. Rozveselila mě, když jsem se cítil špatně a oslavovala se mnou všechny výhry a úspěchy. Vzdala se své vlastní kariéry, abych mohl mít já svou," dodal Duba.

Reklama

Související témata: