Hlavní obsah

Česko - Bělorusko 1:0Češi splnili povinnost. Výhru nad Běloruskem vystřelil Barák

MinutaMin. Tým Hráč Akce
34. Barák 1 : 0
Záznam online reportáže

Ostrava
Aktualizováno

Povinná výhra. Fotbalová reprezentace si připsala podle očekávání ve čtvrtém duelu kvalifikace o MS 2022 tři body, ve čtvrtek v Ostravě porazila gólem Baráka 1:0 Bělorusko. Se sedmi body na kontě drží Češi druhé místo ve skupině. Její lídr Belgie potvrdila roli favorita, v Estonsku zvítězila 5:2.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Antonín Barák a Vladislav Klimovič z Běloruska během utkání kvalifikace MS 2022.

Článek
Fotogalerie

Nejdiskutovanějším tématem před zápasem v Ostravě byla vlna absencí českého týmu. Chyběl především nejlepší střelec Eura Schick a polovina obrany. Trenér Jaroslav Šilhavý poslal na hrot jabloneckého Doležala, pod ním se pohyboval sparťan Hložek. Defenzivní čtyřku doplnil Holešem a Matějů.

Češi se podle očekávání vrhli od první minuty do útočení, v 8. minutě stadion ve Vítkovicích málem slavil. Čerstvá posila španělského Getafe Jankto napřáhl z 18 metrů, brankář Černik nepříjemnou ránu se štěstím nadvakrát zkrotil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vitali Lisakovič z Běloruska a Tomáš Souček během utkání kvalifikace MS 2022.

Další zajímavý moment předvedli domácí po pár minutách. Barák krásným pasem uvolnil Coufala, který následně přihrál Královi. Když už se nová akvizice anglického West Hamu chystala k zakončení, hrozící nebezpečí pro Bělorusy vyřešil skluzem jeden z hostujících obránců.

Češi se dočkali v 34. minutě. Hložek na levé straně odvedl prvotřídní práci, obešel několik protihráčů a předložil jako na podnosu Barákovi. Ten placírkou trefil k tyči. V úvodu druhého poločasu ale přišlo varování. Centr z přímého volného kopu doplachtil na zadní tyč, kde se zjevil nehlídaný stoper Rachmanov. Naštěstí mu volej nevyšel, míč doskákal vedle levé tyče. Bělorusové se osmělili, hrozili dál z protiútoků. V 50. minutě nebezpečně pálil Sačivko, vzápětí se na Kalase hnali tři protihráči, přečíslení naštěstí nevyřešili.

Razítko na vítězství mohl dát Jankto, kterému na hlavě přistál centr střídajícího Vydry. Zakončoval v záklonu, míč prolétl vedle tyče. Parádní střelu vykouzlil v závěru Barák, Černik však předvedl vynikající zákrok. Češi i tak dokráčeli k těsné výhře nad soupeřem, kterému Belgičané nasázeli osm gólů.

Kvalifikace na mistrovství světa ve fotbale v Kataru 2022
Česko - Bělorusko 1:0
Branka: 34. Barák
Rozhodčí: Jovanovič - Stojkovič, Mihajlovič (všichni Srb.) - Dankert (video, Něm). ŽK: Kalas - Ebong.
Sestavy:
ČR: Vaclík - Coufal, Kalas, Holeš, Matějů - Král (63. Sadílek), Souček - Jankto (77. Zmrhal), Barák (90.+4 Tecl), Hložek (78. Pešek) - Doležal (63. Vydra). Trenér: Šilhavý.
Bělorusko: Černik - Švecov (89. Skavyš), Rachmanov, Sačivko, Zolotov (85. Ševčenko) - Běgunov, Ebong (89. Koncevoj), Korzun, Klimovič (64. Bykov), Antilevskij (64. Juzepčuk) - Lisakovič. Trenér: Kondratěv.

Reklama