Hlavní obsah

Plíšková je v osmifinále US Open, Kvitová končí na raketě Sakkariové

New York/Praha
Aktualizováno

Po suverénním výkonu, především pak na servisu, postoupila Karolína Plíšková do 4. kola newyorského US Open. Austalanku Alju Tomljanovicovou zdolala jasně 6:3, 6:2. Petra Kvitová naopak ve Flushing Meadows do osmifinále nepostoupila. Česká turnajová desítka na kurtu Arthura Ashe podlehla Řekyni Marii Sakkariové, která o kolo dříve vyřadila i Kateřinu Siniakovou, 4:6, 3:6.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Česká tenistka Karolína Plíšková v zápase 3. kola US Open proti Australance Alje Tomljanovičové.

Článek
Fotogalerie

Další soupeřkou finalistky US Open z roku 2016 Plíškové bude Anastasií Pavljučenkovová, jež v ruském souboji zdolala Varvaru Gračevovou.

O kolo dříve vytvořila Plíšková 24 esy rekord US Open, ale hrála tři sety. Proti Tomljanovicové dala ve dvou sadách jen o čtyři esa méně a po prvním podání měla úspěšnost 91 procent.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Česká tenistka Karolína Plíšková v zápase 3. kola US Open.

Přesto mohla v prvním setu prohrávat. Ve třetí hře odvrátila dva brejkboly a v sedmé dokonce tři a všechny esem. Hrála agresivně i ve výměnách a postoupila za 71 minut.

"Nastupovala jsem se sebedůvěrou. Podávala jsem opravdu dobře, ještě líp než minule, což mi docela pomohlo. A myslím, že jsem hrála velice slušně i zezadu," řekla Plíšková.

Loni vypadla Plíšková na US Open ve druhém kole, ale předtím hrála zmíněné finále v roce 2016, pak došla dvakrát do čtvrtfinále a v roce 2019 si zahrála čtvrté kolo.

Češka zvládá turnaj i bez svého kouče Saschi Bajina, který nedostal do USA víza a je doma v Německu. S Plíškovou komunikují na dálku. "Mrzí mě, že tady nemůže být, ještě když jsem ve druhém týdnu," řekla tenistka a dodala: "Dávám mu kredit, protože tyhle výkony jsou jeho práce. Na něčem jsme pracovali a není to tak, že tu týden chybí a najednou se mi daří."

Další soupeřkou finalistky US Open z roku 2016 Plíškové bude letošní finalistka Roland Garros Anastasie Pavljučenkovová. Nad Ruskou vede bilanci 6:2, ale loni s ní prohrála na Australian Open a letos v Madridu. "Je to šikovná hráčka bez slabiny Musím ji přehrát, čekat na chyby proti ní není cesta. Ale hraju tady dobře, takže šance určitě je," řekla lounská rodačka.

Česká lvice končí ve 3. koleKvitová začala čistou hrou s esem na závěr a zdálo se, že by mohla navázat na předchozí dva zápasy, v kterých neztratila servis. Za stavu 1:2 si po prohozu připravila dva brejkboly, ale ani jednou se při nich netrefila do returnu a víc šancí už od Sakkariové nedostala.

Hned v zápětí česká tenistka po chybách o servis přišla, což výborně hrající Řekyni k zisku první sady stačilo. Kvitová se dál prala s returnem kvalitně podávající soupeřky a ve druhém setu přišla o vlastní servis dvakrát. Zápas ukončila chybou z forhendu a dvojchybou.

"Ona hrála lépe než já, o tom není pochyb. Zasloužila si vyhrát, skoro nic nezkazila. Snažila jsem se, ale nedala mi moc šancí. Měla jsem dvě, ale bylo těžké je využít. Nepodávala jsem nejlépe, trošku jsem bojovala se sluncem a stínem, viděla míč hůře. Bojovala jsem, snažila se a doufala, že se ještě v koncovce něco povede, ale nepovedlo se," řekla Kvitová.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Petra Kvitová na US Open do osmifinále nepostoupila.

Ani v New Yorku se Kvitové nepovedlo vylepšit letošní grandslamovou bilanci. Ani na jednom z turnajů velké čtyřky se nedostala do osmifinále stejně jako před třemi lety.

US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 57,5 milionu dolarů):
Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Kvitová (10-ČR) - Sakkariová (17-Řec.) 4:6, 3:6
Karolína Plíšková (4-ČR) - Tomljanovicová (Austr.) 6:3, 6:2

Reklama

Související témata: